Novosti / Svijet

U FOKUSU

G7 će čim prije pomoći u borbi protiv požara u Amazoniji

G7 će čim prije pomoći u borbi protiv požara u Amazoniji
Twitter

Sudbina najveće tropske šume na planetu koju već danima proždire plamen u fokusu je summita G7

Zemlje G7 su se dogovorile da će "čim prije pomoći zemljama kojima haraju" požari što su se ovih dana proširili amazonskom prašumom, rekao je u nedjelju Emmanuel Macron.

"Postoji dovoljan stupanj suglasnosti da možemo reći 'svi se slažemo da ćemo čim prije pomoći zemljama koje su zahvatili požari'", rekao je francuski predsjednik, domaćin susreta na vrhu sedmerih najrazvijenijih zemalja svijeta koji se u ponedjeljak završava u Biarritzu, na jugozapadu Francuske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pozive u pomoć koji među ostalim dolaze iz Kolumbije, "moramo odgovoriti svojom nazočnošću", dodao je Macron koji je u petak oštro kritizirao "pasivnost" brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara pred tom ekološkom katastrofom.

Snimke "pluća planeta" u plamenu uzbunile su međunarodnu javnost i pridonijele da se to pitanje nađe u središtu razgovora G7 unatoč početnom otporu Brazila koji ne sudjeluje na summitu u Biarritzu.

Macron je u nedjelju izvijestio da upravo kontaktira "sa svim zemljama Amazonije (...) kako bi se mogle ispuniti konkretne obveze na tehničkom i na financijskom planu".

"Upravo radimo na mehanizmu međunarodne mobilizacije kako bismo što djelotvornije mogli pomoći tim zemljama", dodao je francuski predsjednik.

Što se tiče dugoročnog pitanja pošumljavanja Amazonije, "za stolom su bila iznesena različita razmišljanja", dodao je Macron istaknuvši da su zemlje pogođene požarima privržene svom državnom suverenitetu.

"No važnost Amazonije za te zemlje i za međunarodnu zajednicu je tolika - kako u pogledu bioraznolikosti i kisika, tako i u pogledu borbe s klimatskim promjenama - da moramo pristupiti pošumljavanju", naglasio je francuski predsjednik.

Ta je ekološka kriza tolika da bi lako mogla blokirati trgovinski ugovor između EU-a i Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj)  potpisan krajem lipnja nakon 20 godina pregovaranja. Pariz je, optuživši Bolsonara da je "lagao" o svojim obvezama prema okolišu, poručio da će se u takvim okolnostima usprotiviti ugovoru.

 

 

Područje Amazonije osigurava 20 posto slatke vode na planetu u tekućem stanju, 34 posto prašume te 30 do 50 posto svjetske flore i faune.

Ta zelena pluća između sebe dijeli devet od 12 južnoameričkih zemalja, a najviše Brazil (67 posto), Bolivija (11 posto) i Peru (13 posto).

Stotine požara nastavlja pustošiti amazonsku prašumu u trenutku dok raste međunarodni pritisak na Bolsonara da obuzda požare u plućima svijeta. 

Sudbina najveće tropske šume na planetu koju već danima proždire plamen u fokusu je summita G7, koji se ovaj vikend održava u francuskome Biarritzu.

Po posljednjim službenim podacima, od siječnja 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tomu vodi evidencija. 

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otegotnu okolnost velike suše koja će se nastaviti i tijekom rujna.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!