Ostani doma
Novosti / Svijet

nakon prosvjeda diljem svijeta

Brazilski vojni zrakoplovi ispuštaju vodu na Amazoniju u borbi protiv požara

Brazilski vojni zrakoplovi ispuštaju vodu na Amazoniju u borbi protiv požara
AP Images

Reakcija je uslijedila i nakon što su čelnici zemalja G7 koji se sastaju u Francuskoj izrazili veliku zabrinutost zbog požara

Brazilski vojni zrakoplovi  ispuštaju vodu na amazonske šume u plamenu u saveznoj državi Rondoniji nakon prosvjeda diljem svijeta zbog negašenja najveće svjetske prašume, pokazuje vladina videosnimka.

Predsjednik Jair Bolsonaro od nedjelje je odobrio vojne operacije u sedam brazilskih saveznih država za borbu protiv požara u Amazoniji, a na zahtjeve za pomoć koje su uputile njihove lokalne vlade, rekla je glasnogovornica njegova ureda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Videosnimka koju je u subotu objavilo Ministarstvo obrane pokazala je vojni zrakoplov kako izbacuje tisuće litara vode iz dviju divovskih mlaznica leteći kroz oblake dima blizu krošnja drveća.

Reakcija je uslijedila nakon što su čelnici zemalja G7 koji se sastaju u Francuskoj izrazili veliku zabrinutost zbog požara u Amazoniji.

Zanima vas zašto su požari u Amazoni ozbiljni za cijeli svijet? Nakon ovih činjenica sigurno ćete shvatiti!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je rekao da G7 priprema dogovor o pružanju "tehničke i financijske" pomoći zemljama pogođenima požarima u Amazoniji.

Gotovo 80.000 požara zabilježeno je diljem Brazila do 24. kolovoza, što je najveći broj  od 2013., prema podacima Agenciji za istraživanje svemira INPE.

Nekoliko dana nakon kritika javnosti i svjetskih čelnika da Brazil ne čini ništa protiv požara Bolsonaro je objavio u petak da će vojska biti poslana u gašenje vatre.

Brazilska vlada tek treba objaviti pojedinosti operacija i za druge savezne države. Ministarstvo obrane  reklo je u subotu da je u brazilskoj sjevernoj regiji Amazoniji na raspolaganju 44.000 vojnika, ali nije reklo koliko će ih na kojem mjestu biti raspoređeno i što će raditi. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!