Novosti / Svijet

'AGENDA NARODA'

Johnson kaže da ne želi izbore: Pozvao da se više ne odgađa Brexit

Johnson kaže da ne želi izbore: Pozvao da se više ne odgađa Brexit
AP Images

Jeremy Corbyn želi izbore i njegova će stranka nastojati spriječiti izlazak bez sporazuma

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da ne želi izbore te je pozvao zastupnike da ne glasaju ni za kakvu daljnju odgodu Brexita.

Johnson je sazvao sjednicu vlade kasnije u ponedjeljak, a analitičari su smatrali da postoji "realna mogućnost" da Johnson od zastupnika ovaj tjedan zatraži raspisivanje izbora. 

"Ne želim izbore. Vi ne želite izbore. Idemo dalje s agendom koju je izabrao narod", rekao je.

Johnsonovo obećanje da će izvesti zemlju iz EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma pogurnulo je Ujedinjeno Kraljevstvo prema ustavnoj krizi te dovelo u sukob s 27 drugih članica EU-a, piše Reuters.

Johnson, u izjavi ispred sjedišta vlade u Downing Streetu, rekao je da nikad više ne bi odgodio Brexit, koji je dva puta odgodila njegova prethodnica Theresa May.

"Želim da svi znaju da nema tih okolnosti u kojima bih tražio od Bruxellesa odgodu: odlazimo 31. listopada, nema 'ako' ni 'ali'", rekao je Johnson.

Više od tri godine otkad je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo 52 naspram 48 posto za napuštanje EU-a, još uvijek je nejasno pod kojim uvjetima će se Brexit dogoditi.

Britanski parlament vraća se u utorak s ljetne stanke, a savez oporbenih zastupnika i neki pobunjenici u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci pokušat će primorati vladu da od Bruxellesa traži odgodu roka za Brexit.

Sky je u ponedjeljak objavio da konzervativci računaju da je barem 19 pobunjenih u njihovim redovima. Izvor iz tajništva torijevaca otkrio je da će svaki konzervativni zastupnik koji glasa protiv vlade biti izbačen iz stranke i neće se moći kandidirati uz druge konzervativce na sljedećim izborima.  

U implicitnom upozorenju zastupnicima, Johnson je rekao: "Nećemo dopustiti nikakav pokušaj da ustuknemo u ispunjavanju onoga što smo obećali".

Istaknuo je da će zastupnici ako glasaju za odgodu Brexita "time naprosto izmaknuti tepih pod nogama i ugroziti položaj Velike Britanije te učiniti svake buduće pregovore potpuno nemogućima".

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn kazao je u ponedjeljak da želi izbore i da će njegova stranka spriječiti izlazak bez sporazuma. 

"Moramo se ujediniti kako bismo zaustavili brexit bez dogovora - ovaj tjedan bi mogao biti naša zadnja šansa", poručio je laburist. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!