Ostani doma
Novosti / Svijet

tenzije sve jače

Veleposlanica Srbije odbila primiti notu MVEP-a: 'Provokacija na Bajakovu je za osudu'

'Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina', navodi MVEP

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je u ponedjeljak srbijansku veleposlanicu u Zagrebu i izrazilo protest zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u subotu u Hrvatsku, a veleposlanica je odbila primiti prosvjednu notu, priopćeno je iz MVEP-a. 

U MVEP je pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić kako bi se srbijanskoj strani izrazilo nezadovoljstvo zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna, što je spriječeno na graničnom prijelazu Bajakovo. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika srbijanske vojske bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštovanja propisanog postupka najave.

Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, MVEP je izrazio protest, a navedeni događaj ocijenio provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudio činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene srbijanske institucije, dodaje MVEP. 

Hrvatska je strana istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije. Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina, navodi MVEP u priopćenju. 

Premijer Andrej Plenković u subotu je osudio pokušaj ulaska 11 srbijanskih vojnika i poručio da im je namjera bila "provokacija s ciljem izazivanja incidenata". 

"Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike", oglasio se u subotu priopćenjem Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u nedjelju je slanje vojnika s odorama ocijenila legitimnim ponašanjem i poručila kako je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti. 

"Ta revizija povijesti koja se događa u Hrvatskoj je zastrašujuća, ne samo za Srbiju i regiju već za cijelu Europu, i to je problem koji nadilazi Srbiju, to je problem EU", rekla je Brnabić. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!