Novosti / Svijet

iznenadna odluka

Trump otpustio Boltona: 'Nisam se slagao s mnogim njegovim prijedlozima'

Trump otpustio Boltona: 'Nisam se slagao s mnogim njegovim prijedlozima'
AP images

'Obavijestio sam Johna Boltona prošle noći da njegove usluge više nisu potrebne Bijeloj kući'

Američki predsjednik Donald Trump iznenada je otpustio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona zbog neslaganja s njegovim stavom prema Sjevernoj Koreji, Iranu, Afganistanu i Rusiji, pri čemu je Bolton zauzimao znatno oštrije stajalište od Trumpa.

"Obavijestio sam Johna Boltona prošle noći da njegove usluge više nisu potrebne Bijeloj kući. Izrazito se nisam slagao s mnogim njegovim prijedlozima, kao i drugi u administraciji te sam stoga zatražio od Johna ostavku koju sam dobio ovog jutra", napisao je Trump na Twitteru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trump namjerava idući tjedan objaviti ime novog savjetnika za nacionalnu sigurnost. 

Bolton, treći savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa i vodeći "jastreb" u njegovoj administraciji, tražio je od predsjednika oštriji stav prema brojnim državama, poput Sjeverne Koreje.

Bolton, glavni arhitekt Trumpove politike prema Iranu, također je zagovarao oštriji pristup prema Rusiji, Afganistanu i Venezueli.

Sada već bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, Bolton je preuzeo tu dužnost u travnju 2018. od H. R. McMastera te se ponekad sukobljavao s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, jednim od najvećih Trumpovih "lojalista" u administraciji.

"Ponudio sam ostavku sinoć i predsjednik Trump je rekao: 'Razgovarajmo o tome sutra'", napisao je na Twitteru John Bolton.

Trump se ponekad šalio s Boltonovim ratobornim i intervencionističkim imidžom te je navodno tijekom jednog susreta u Ovalnom uredu rekao da "John nikada nije vidio rat koji ne voli".

"Svi znate velikog Johna Boltona. On će vas bombardirati. On će vam uzeti cijelu zemlju", znao se šaliti Trump dok je predstavljao Boltona vođama drugih zemalja.

Trumpov izaslanik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun spominje se kao mogući Boltonov nasljednik.

"Biegun, poput Pompea, razumije da je predsjednik predsjednik i da on donosi odluke", rekao je za Reuters izvor blizak Bijeloj kući.

John Sullivan, zamjenik državnog tajnika, za kojeg se očekuje da će biti imenovan za veleposlanika u Rusiji, također je jedan od kandidata.

Bolton se protivio mirovnom planu za Afganistan koji uključuje primirje s talibanima, a protivio se i povlačenju američkih snaga iz te zemlje.

Američki su dužnosnici rekli da je Bolton odgovoran za neuspjeh veljačkih pregovora u Hanoiju s Kim Jong Unom jer je preporučio popis beskompromisno čvrstih zahtjeva koje je Kim odbio.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!