Ostani doma
Novosti / Svijet

18 GODINA OD terorističkog napada

Šokantne priče preživjelih: 'Zvao je iz aviona i rekao da me voli. Čuli su se vrisci, a onda je sve utihnulo'

Na osamnaestu godišnjicu napada 11. rujna objavljena je knjiga prepuna svjedočenja pojedinaca o velikoj tragediji

Prije točno 18 godina u samo nekoliko sati poginulo je gotovo tri tisuće ljudi u terorističkim napadima na SAD. Za one koji su im svjedočili sjećanja na doživljeni užas još su živa. Nova knjiga akademika Garreta M. Graffa ''The Only Plane in the Sky'' skupila je brojne priče preživjelih. Britanski Mirror prenio je neke od potresnih priča o danu koji se svima urezao u sjećanje. 

Monica O'Leary: Dobila sam otkaz dan prije

Amerikanka Monica O'Leary dobila je otkaz 10. rujna, tom prilikom kolegica iz Ljudskih resursa upitala ju je želi li otići po svoje stvari ili želi kući? Monica je odabrala oprostiti se od kolega. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Svi su bili sjajni. Sjećam se kako sam idući dan pala na pod i vrištala kad se naša zgrada srušila. 'Nemaju dovoljno vremena!', vikala sam u susjedovu stanu. Znala sam da su svi poginuli'' prisjetila se O'Leary u svojoj ispovijesti za knjigu. 

Kasnije ju je nazvao kolega za kojeg nije ni znala da je preživio. Rekao joj je ''Čim možeš, vrati se. Za tebe ovdje ima mjesta.'' Zbog činjenice da su svi djelatnici Odjela ljudskih resursa poginuli, Monica nikad službeno nije dobila otkaz. 

Lyzabeth Glick: Rekao je ''Ne mogu vjerovati da mi se ovo događa''

U ponedeljak ujutro 10. rujna 2001. Jeremy Glick trebao je otići na poslovni put u Kaliforniju. ''Odlučio je otputovati u utorak ujutro. Mora da sam se probudila baš kad je prvi avion pao jer je prvo što sam vidjela na televiziji bio Svjetski trgovački centar (World Trade Centar). Telefon je zazvonio, javili su se moji roditelji. Čula sam ih kako vrište: 'O Bože, Jeremy!''', ispričala je Lyzabeth. 

Roditelji su joj pojasnili kako je Jeremy u redu, za sad. Naglasili su ''zasad'' jer je Jeremy bio na letu 93. Taj su avion otela četiri terorista, avion se srušio u okrugu Somerset u Pennsylvaniji tijekom pokušaja putnika i posade da vrate kontrolu nad zrakoplovom. ''Roditelji su mi dodali telefon, čula sam Jeremyjev panični glas. Rekao mi je da me voli i da voli našu kćer Emerson. Sjećam se kako je ponavljao: 'Ne mogu vjerovati da mi se ovo događa'", dodala je Lyzabeth.

''Jeremy je bio velik momak, on i još trojica putnika razmišljali su da zaskoče otmičara aviona. Rekla sam mu neka pokuša, našalio se i rekao mi: 'Imam nož za maslac koji sam dobio u avionu za doručak'. Kad je Jeremy rekao da mora ići, nisam mogla dalje slušati. Dodala sam telefon tati, on je, kasnije mi je ispričao, čuo puno krikova. Rekao je da su zvučali kao da se voze vlakom smrti i zatim se više ništa nije čulo.'' 

Michael Lomonaco: Okulist je upao u ordinaciju i viknuo ''Moramo odavde!'' 

Michael je trebao popraviti naočale baš tog jutra. Hodao je ulicom ispred 'blizanaca' i pomislio: ''Baš je rano, nije još ni 8:15, okulist bi me mogao primiti tako da odmah popodne ostavim naočale na popravak.'' 

Ušao je u ordinaciju i okulist je pregledavao njegove stare naočale. Izašao je na trenutak, zatvorio vrata. Ubrzo se vratio, posve blijed i u šoku. Rekao mu je: ''Nešto se dogodilo, moramo ići odavde.'' 

Poginulo više od 3000 osoba

U terorističkim napadima koji su se dogodili 11. rujna 2001. u SAD-u poginulo je više od 3000 ljudi. Prema službenom izvještaju, 19 pripadnika Al-Qaide otelo je četiri američka zrakoplova.

Dva su udarila u Svjetski trgovački centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder, sa 17 minuta razlike. Ubrzo su se oba nebodera srušila. Treći je zrakoplov udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva obrane SAD-a u Virginiji. Četvrti zrakoplov srušio se u ruralnom dijelu okruga Somerset u Pennsylvaniji 130 km istočno od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!