Novosti / Svijet

susret s europskom komisijom

Talijanski premijer traži od EU-a popustljivost oko duga kako bi oživio rast

Talijanski premijer traži od EU-a popustljivost oko duga kako bi oživio rast
AP Photo/ Andrew Medichini

Rim će zatražiti poseban status kako bi ubrzao razvoj siromašnog juga

Europska unija treba dati Italiji više vremena da smanji svoj dug i podržati plan za jačanje ulaganja u zemlju, rekao je u srijedu talijanski premijer Giuseppe Conte nakon susreta s novoizabranom predsjednicom Europske komisije, a prethodno je rekao da će Rim zatražiti od Europske unije poseban status za siromašni jug Italije kako bi ubrzao njegov razvoj.

"Naš cilj je smanjiti dug", rekao je Conte novinarima. "Ali mi želimo to učiniti kroz gospodarski rast i ulaganja", rekao je dodajući kako će Italija trebati "neko vrijeme" kako bi dosegnula fiskalne ciljeve i investirala u zeleno gospodarstvo, digitalizaciju i pokrenula svoj osiromašeni jug, navodi agencija Reuters.  

Razgovor o novoj političkoj situaciji

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Conte, u svom prvom posjetu Bruxellesu nakon što je postao čelnik vlade Pokreta 5 zvijezda i Demokratske stranke, ponovio je poziv za blažim tumačenjem proračunskih propisa EU-a. Prošle talijanske vlade su imale slične zahtjeve od kojih su neki doveli do dugih sporova s Europskom unijom.

Nakon što se Conte susreo s von der Leyen jedan je dužnosnik EU-a rekao: "Imali su dobar razgovor o novoj političkoj situaciji u Italiji. Isto tako i o migracijama i gospodarstvu. Nije bilo konkretnih rezultata". 

"Što se tiče Mezzogiorna", pokrajina na nerazvijenom jugu, "moramo pokušati dobiti od Europe priznanje posebnog statusa kako bismo mogli donijeti izvanredne mjere u korist razvoja", objavio je na svom Facebooku nekoliko sati prije sastanka s novom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Bruxellesu, navodi agencija France Presse. Poseban bi status omogućio tim pokrajinama povlašten pristup programima EU-a.

Nezaposlenost mladih na jugu preko 50 posto

Više od 1,8 milijuna obitelji živjelo je 2018. u krajnjem siromaštvu na jugu, pokazuju podatci Eurostata a nezaposlenost mladih na tom području premašuje 50 posto, tvrdi pak Pokret 5 zvijezda (M5S), koji dobro stoji na jugu poluotoka.

"Mislim da je za nas najvažnije ubrzati stvari kako bismo ostvariti tri glavne zadaće za Italiju i za talijanske probitke", dodao je Conte.

Te tri zadaće jesu "izmjena Pakta o stabilnosti u korist rasta, nadilaženje Dublinskih pravila" po kojima zemlja ulaska migranata obrađuje zahtjev za azil i "paket mjera i izvanrednih intervencija za poticanje rasta i razvoja Mezzogiorna", zaključio je Conte.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!