Novosti / Svijet

ŠEF GRANIČNE POLICIJE BIH

Sukob u BiH oko postupanja hrvatske policije: 'Ilegalni migranti lažu i skrivaju identitet'

Sukob u BiH oko postupanja hrvatske policije: 'Ilegalni migranti lažu i skrivaju identitet'
Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nismo do sada utvrdili ni jedan incident s Republikom Hrvatskom, rekao je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine nisu zabilježili nijedan incident s vlastima Republike Hrvatske vezano uz vraćanja migranata, rekao je u petak ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić demantirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da Hrvatska narušava teritorijalni suverenitet BiH.

"Mi uopće nismo do sada utvrdili ni jedan incident s Republikom Hrvatskom. Sve drugo su izmišljotine s pokušajem nepotrebnog podizanja tenzija", rekao je Galić. Pojasnio je kako je isključivo Granična policija BiH nadležna za utvrđivanje graničnih incidenata.

'Mektić tvrdnje temelji na izjavama migranata'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mektić  je ponovno u srijedu optužio hrvatsku policiju da ilegalno ulazi na teritorij BiH vraćajući ilegalne migrante te je zaprijetio kako će to biti spriječeno pod svaku cijenu, čak i ako to znači otvoreni sukob.

Njegova stajališta relativizirao je i njegov zamjenik Mijo Krešić, kazavši da su Mektićeva stajališta 'privatne naravi'.

Ravnatelj Galić pojasnio je kako bosanskohercegovački dužnosnici izjave o narušavanju teritorijalnog suvereniteta BiH temelje na tvrdnjama ilegalnih migranata koji lažu i skrivaju vlastiti identitet, a ne Granične policije BiH.

Iz BiH u 2019. u Srbiju vraćeno 9000 migranata

Također je rekao kako se identično prema migrantima koji stižu iz Srbije ponaša Granična policija BiH koja ih vraća. Po Galićevim riječima, u ovoj godini vraćeno je 9000 migranata iz BiH u Srbiju, a prošle godine bilo ih je oko 16.000.

On je kazao da Granična policija BiH nije u mogućnosti odgovoriti izazovima migrantske krize jer državne vlasti ne žele promijeniti zakone kako bi se uvele represivnije mjere, kao što su to učinile sve zemlje u regiji. Upozorio je i kako Graničnoj policiji nedostaje veliki broj službenika.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!