Novosti / Svijet

KLIMATSKA KRIZA

2019. jedna od najpogubnijih godina za stanovništvo: Milijuni izloženi poremećajima i osiromašenju

2019. jedna od najpogubnijih godina za stanovništvo: Milijuni izloženi poremećajima i osiromašenju
Pixabay

Oko sedam milijuna ljudi moralo je pobjeći iz svojih domova zbog ekstremnih vremenskih prilika u prvoj polovici 2019.

2019. postala je jednom od najpogubnijih godina otkad se bilježi utjecaj klime na stanovništvo, prema novom izvješću Centra za praćenje kretanja raseljevanja stanovništva (IDMC).

Izvješće IDMC-a objavljeno u četvrtak obuhvatilo je podatke vlada, humanitarnih agencija Ujedinjenih naroda i medijska izvješća o raseljavanju stanovništva unutar zemalja u razdoblju od siječnja do lipnja 2019.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema tom izvješću, ekstremne vremenske prilike, uglavnom povezane s olujama i poplavama, uzrokovale su rekordan broj raseljenih osoba - njih čak sedam milijuna.

S obzirom na to da je stanovništvo u drugoj polovici godine izloženije ekstremnim vremenskim događajima, očekuje se da će se broj osoba raseljenih zbog vremenskih nepogoda do kraja godine utrostručiiti  i iznositi - oko 22 milijuna.

"Bude li tako, 2019. će postati jednom od najgorih godina u pogledu ove vrste raseljavanja", navodi IDMC.

Izvješće nabraja niz elementarnih nepogoda poput ciklona Fani koji je prisilio milijune na evakuaciju iz dijelova Indije i Bangladeša, ciklona Idai koji je izazvao razaranje velikih razmjera u Mozambiku, Malaviju, Zimbabveu i na Madagaskaru.

Prema izvješću poplave su imale jednako razorni učinak. U Iranu ove godine čak oko 90 posto zemlje bilo je pogođeno poplavama.

"Uz današnju klimu koja se mijenja masovno raseljavanje izazvano ekstremnim vremenom postaje nešto uobičajeno", navodi IDMC.

Ravnateljica IDMC-a Alexandra Bilak pozvala je na jačanje međunarodnih napora kako bi se ti trendovi preokrenuli i kako bi se pružila potpora milijunima raseljenih svake godine.

"Moramo ulagati u održivi razvoj i prilagodbu klimatskim promjenama", kazala je Bilak.

"Tek ćemo tada uspjeti u smanjivanju posljedica poremećaja, trauma i osiromašenja kojemu su svake godine izloženi milijuni ljudi".

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!