Ostani doma
Novosti / Svijet

nova tužba

SAD tuži Snowdena zbog objave knjige i traži zapljenu svih prihoda od prodaje i nastupa

SAD tuži Snowdena zbog objave knjige i traži zapljenu svih prihoda od prodaje i nastupa
YouTube Screenshot

Govori koje je Snowden održao također krše ugovore o tajnosti podataka, navodi ministarstvo

Sjedinjene Države tužile su zviždača Edwarda Snowdena koji je objavom tajnih dokumenata  2013. godine razotkrio masovno američko prisluškivanje komunikacija diljem svijeta i zatražile zapljenu svih prihoda od prodaje njegove knjige objavljene u utorak.

Ministarstvo pravosuđa reklo je da je Snowden, bivši ugovorni djelatnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), svoje memoare pod naslovom "Permanent Record" objavio bez prethodno zatražene revizije obavještajnih agencija. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Američka vlada zatražila je od pravosuđa zapljenu svih prihoda od objavljene biografije kao i prihoda koje on dobiva za javne nastupe, javlja agencija France Presse.  

Govori koje je Snowden održao također krše ugovore o tajnosti podataka, navodi ministarstvo.

Snowden je izbjegao u Rusiju nakon što je upozorio na masovno prisluškivanje komunikacija i interneta u svojoj zemlji 2013., zbog čega je u SAD-u taj 36-godišnji informatičar već optužen za špijunažu i krađu državnih tajni. 

Američka vlada novom tužbom želi Snowdenu ukinuti sredstva za život.

"Ne dopuštamo pojedincima da se bogate na račun Sjedinjenih Država", komentirao je Jody Hunt iz Ministarstva pravosuđa.

"Teško je zamisliti bolju potvrdu autentičnosti od tužbe američke Vlade", odgovorio je Snowden na Twitteru na podizanje tužbe. 

Snowdena, kojega mnogi aktivisti za ljudska prava smatraju herojem, zatražio je azil u dvadesetak zemalja, među kojima su Njemačka i Francuska, a one su ga odbile iz različitih razloga. 

Njegovi memoari istodobno su u utorak objavljeni u dvadesetak zemalja, među kojima u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i Tajvanu.

"Knjiga nanosi štetu SAD-u podrivajući povjerenje u CIA-u i NSA-u, a Snowden se nepravedno obogatio u tom procesu", stoji u tužbi. Na ime odštete, američka Vlada zahtijeva sve prihode od prodaje autobiografije te evenutalne filmske adaptacije, kao i sve prihode od njegovih javnih nastupa, stoji u tužbi kojom se traži da sud zabrani izdavačima sve isplate na Snowdenov bankovni račun. 

Utjecajna organizacija za zaštitu sloboda ACLU odmah je stala u zaštitu zviždača. "Knjiga ne sadrži nijednu vladinu tajnu koja već nije bila objavljena u uglednim medijma", ocijenio je Ben Wizner direktor za tehnologije i prava. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!