Novosti / Svijet

BIVŠA ŠEFICA DIPLOMACIJE

Marija Pejčinović Burić preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe: 'VE treba vratiti izvorištima'

Marija Pejčinović Burić preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe: 'VE treba vratiti izvorištima'
Patrik Macek/PIXSELL

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova u Vladi Andreja Plenkovića druga je žena i prva osoba iz srednje i istočne Europe na tom položaju

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je službeno preuzela funkciju glavne tajnice Vijeća Europe (VE). 

Vijeće Europe je u teškim vremenima, a tu organizaciju treba vratiti svojim izvorištima, rekla je Pejčinović Burić nakon preuzimanja dužnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U 70. godišnjici postojanja Vijeća Europe treba se vratiti u izvorne postavke onoga zašto je takva međunarodna organizacija i osnovana. U njenom članku 1. se govori da se radi na miru i prosperitetu u Europi, a sredstvo da se do toga dođe je dijalog", kazala je Pejčinović Burić u prvom razgovoru za hrvatske medije nakon preuzimanja dužnosti od Norvežanina Thorbjorna Jaglanda

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova u srijedu je prisegnula kao 14. čelnica i druga žena na čelu te međunarodne organizacije sa sjedištem u Strasbourgu koja okuplja 47 država Europe i njezine šire regije.

"Tijekom pet godina svog mandata želim da se vratimo izvorištu i razumijemo zašto nam treba ovakva paneuropska organizacija", poručila je.  

Istaknula je kako se Vijeće nalazi u teškom razdoblju jer u Europi ima puno ksenofobije i diskriminacije protiv koje se treba boriti, a kao svoje prioritete u vođenju organizacije izdvojila je poboljšanje dijaloga između tijela, ali i država članica. 

"Od prvog ću se dana posvetiti tome da se dijalog pojača i da kroz njega dolazimo do kompromisa. Mislim da je to osnova onoga što Vijeće Europe jest", rekla je. 

Naglasila je da će raditi i na vidljivosti organizacije koja je "iznimno važna u vrijeme novih tehnologija", te da ona postane "razumljivija" građanima. 

Rekla je i kako je važno postići da poruke Vijeća budu koherentne, jer je dosad bilo slučajeva da su "poruke dolazile s različitih strana, s različitim tonovima", što nije pridonijelo razumijevanju. 

Marija Pejčinović Burić je druga žena i prva osoba iz srednje i istočne Europe na tom položaju.

U završnom glasovanju pobijedila je belgijskoga kolegu Didiera Reyndersa.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija koja ima 47 država članica - cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. Hrvatska joj se pridružila 1996. godine.

 

Vijeće je osnovalo: Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Venecijansku komisiju koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja i instituciju povjerenika za ljudska prava. 

Jedan od najvećih zagovornika osnivanja Vijeća Europe bio je britanski političar Winston Churchill koji je 1949., kad je osnovano, u Zürichu poručio: "Moramo izgraditi Sjedinjene Europske Države ... Prvi korak je osnivanje Vijeća Europe", stoji na stranicama organizacije.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!