Ostani doma
Novosti / Svijet

"vršio pritisak"

Trump tražio od Zelenskog da istraži Bidenova sina? 'Taj je zviždač politički pristaša'

Trump tražio od Zelenskog da istraži Bidenova sina? 'Taj je zviždač politički pristaša'
AP Images

'Trump tada nije spominjao da će Ukrajina zauzvrat dobiti pomoć američke vlade', rekao je izvor

Američki predsjednik Donald Trump u više je navrata vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži sina demokratskoga predsjedničkog kandidata Joea Bidena, objavio je u petak list Wall Street Journal, pozivajući se na dobro obavještene izvore.

U telefonskom razgovoru u srpnju, Trump je od Zelenskog osam puta tražio da u toj istrazi surađuje s Rudyjem Giulianijem, njegovim osobnim odvjetnikom, piše list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Trump tada nije spominjao da će Ukrajina zauzvrat dobiti pomoć američke vlade", rekao je izvor.

Ranije u petak Trump je rekao da si nema što predbacivati unatoč prijavi zviždača u obavještajnim službama koja je, prema navodima američkih medija, povezana s Ukrajinom i s predsjednikovim obećanjem "tajanstvenom stranom čelniku".

Optuživši "ekstremno lijeve demokrate i njihove partnere u lažnim medijima" da ga progone, američki predsjednik je na Twitteru objavio da "ništa što su rekli nije bilo loše".

"Misle da sam možda imao 'rizičan' razgovor sa stanovitim stranim čelnikom, polazeći od 'veoma pristrane' izjave zviždača", napisao je Trump.

"Taj je zviždač politički pristaša", rekao je Trump i dodao kako se radi samo o "još jednom političkom napadu".

Washington Post je u četvrtak objavio da je zviždač, član obavještajne zajednice, poslao 12. kolovoza službenu prijavu glavnom inspektoru obavještajne službe ocijenivši zabrinjavajućim "obećanje" koje je republikanski milijarder dao stranom čelniku.

Zviždač Michael Atkinson tada je ocijenio da osjetljivost pitanja zahtijeva da se Kongres o tome pod hitno obavijesti.

Atkinsona je u četvrtak iza zatvorenih vrata saslušao moćni Obavještajni odbor Zastupničkog doma.

"Nismo dobili nikakav odgovor jer Ministarstvo pravosuđa i ravnatelj Nacionalne obavještajne agencije nisu dopustili glavnom inspektoru da ulazi u pojedinosti", izrazio je žaljenje demokratski predsjednik Odbora Adam Schiff nakon saslušanja.

Washington Post i New York Times su gotovo istodobno u četvrtak navečer objavili da se razgovor u središtu afere ticao Ukrajine.

Ukrajina koju nagriza korupcija u travnju je za predsjednika izabrala glumca Volodimira Zelenskog.

Potonji će se s Donaldom Trumpom sastati idući tjedan na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, objavio je Kijev u petak.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!