Ostani doma
Novosti / Svijet

Hrvatska bratska zajednica

Najbrojnija i najutjecajnija hrvatska iseljenička organizacija: 'Sve je počelo 1894. s 300 članova

HBZ je kulturna i humanitarna zajednica, ali i neprofitno osiguravajuće društvo s imovinom oko pola milijarde dolara

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoju američku turneju nastavila je u Pittsburghu, gdje je sudjeluje na proslavi 125. obljetnice osnutka Hrvatske bratske zajednice.

Riječ je o najstarijoj i najutjecajnijoj hrvatsko iseljeničkoj organizaciji. Uz to je i, s 50-ak tisuća članova, najbrojnija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

HBZ je kulturna i humanitarna zajednica, ali i neprofitno osiguravajuće društvo s imovinom oko pola milijarde dolara.

"Sve je počelo 1894. s 300 članova koji su se odazvali na osnivačku skupštinu, a svo to vrijeme smo bili smo uz članove, uz čovjeka. Da se u svijetu vežemo i održavamo veze i da promičemo hrvatsku kulturnu baštinu, da čuvamo naš identitet i da ga prenosimo na nove naraštaje", rekao je za RTL Danas potpredsjednik Hrvatske bratske zajednice Franjo Bertović.

"Jedna od glavnih naših zadaća i mene osobno je da dajemo našim članovima stipendije, imamo za to poseban fond i svaki naš član koji traži naobrazbu dobiva pomoć. Mi se ponosimo s time, to je srž naše organizacije, da čuvamo i pomažemo naš narod i naše članove kroz životno osiguranje, mirovinsko fondove ali i razne druge aktivnosti", kazao je Bertović.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!