Novosti / Svijet

stavit će veto na ulazak u Schengen?

Slovenija negoduje: 'Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktički ni s jednom državom'

Slovenija negoduje: 'Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktički ni s jednom državom'
Ivo Cagalj/PIXSELL

'Kako onda možemo zaobići ta pitanja i automatski odrediti da je netko primjeren za ulazak u Schengen?'

Slovenski premijer Marjan Šarec, koji u New Yorku predvodi izaslanstvo svoje zemlje na jesenskom zasjedanju Skupštine UN-a, izrazio je u četvrtak u razgovoru s novinarima nezadovoljstvo odlukom odlazeće Europske komisije da se pitanje:  "Ispunjava li Hrvatska tehničke uvjete za pristup schengenskom prostoru?" stavi na dnevni red jer je Slovenija o tome rezervirana.  

"Slovenija zna kako je iznimno zahtjevno imati vanjsku schengensku granicu, a zabrinjava me što Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktički ni s jednom državom. Kako onda možemo zaobići ta pitanja i automatski odrediti da je netko primjeren za ulazak u Schengen?", pita se Šarec u razgovoru s novinarima koji u New Yorku prate rad slovenskog izaslanstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je da ga, otkad odlazi na sastanke Europskog vijeća, nijedna stvar ne može iznenaditi, no boji se da Europska komisija u slučaju Hrvatske može donijeti "političku odluku" o tome da Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen iako su kriteriji za to vrlo strogi i zahtjevni, a Hrvatska ih, po njegovu mišljenju, još ne ispunjava.

"U prvom redu zabrinjava nas sigurnost i čini mi se neozbiljnim da su to pitanje stavili na dnevni red pred istekom mandata Komisije", kazao je slovenski premijer.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da će sadašnja Europska komisija do kraja svoga mandata koji istječe 1. studenoga dati preporuku Hrvatskoj da ispunjava uvjete za ulazak u schengenski prostor.

"Pravo je na našoj strani"

"Očekujem da kolegij povjerenika prihvati ono što su predložili nadležni povjerenici, ponajprije mislim na povjerenika za unutarnje poslove Dimitrisa Avramopoulosa", rekao je Plenković, koji u Bruxellesu ima niz susreta s najvišim europskim dužnosnicima.

Europska komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala imati na dnevnom redu procjenu spremnosti Hrvatske za ulazak u schengenski prostor. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker tijekom posjeta Zagrebu u lipnju rekao je da će Komisija dati pozitivnu preporuku do kraja svoga mandata koji istječe 1. studenoga.

"Ako bi Komisija donijela 'političku' odluku i dala zeleno svjetlo Hrvatskoj za ulazak u Schengen, onda će i Slovenija djelovati 'politički'", rekao je Šarec odbivši sugestije da se njegova vlada u slučaju Hrvatske nedovoljno bori za nacionalne interese i ne lobira za njih.

Na pitanje hoće li Slovenija na buduće članstvo Hrvatske u Schengenu zbog spora oko granice uložiti veto, Šarec nije izravno odgovorio.

"Postupit ćemo onako kako je pravilno i kako je u interesu Slovenije, ali ne samo Slovenije nego i u interesu vladavine prava", kazao je Šarec.

Dodao je da su stajališta Slovenije o arbitraži i presudi Arbitražnog suda o graničnom sporu jasna i poznata.

"Sud je donio presudu, a mi smo i dalje spremni čekati. Pravo je na našoj strani i bilo bi vrijeme da to polako shvate i europske ustanove", zaključio je slovenski premijer.

Prije njega u New Yorku je stajalište da Slovenija ne može dopustiti ulazak Hrvatske u Schengen ako ne provede arbitražnu presudu o granici istaknuo i ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Europska komisija je ''politički nepristrana''

Europska komisija je u četvrtak na upit da komentira izjavu slovenskog premijera Marjana Šareca da bi Komisija mogla donijeti političku odluku o spremnosti Hrvatske za pristupanje schengenskom prostoru, poručila da je ona "politički nepristrana".

"Kao što smo i ranije rekli: Europska komisija je politički nepristrana. Sada je slučaj između Hrvatske i Slovenije na Sudu EU-a", poručili su iz Komisije na upit za komentar o Šarecovoj izjavi.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!