Ostani doma
Novosti / Svijet

Potonuće Bourbon Rhodea

Potraga se ipak nastavlja! Tvrtka Bourbon u potragu za nestalim pomorcima poslala brod Alp Striker

Iz ukrajinskog veleposlanstva u Zagrebu za RTL su rekli kako su spašeni mornari trenutačno na Martiniqueu

Nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pisala francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu s molbom da se razmotri odluka o obustavi potrage za članovima broda Bourbon Rhode isto je učinio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

VEZANE VIJESTI

Zelenski također traži da se nastavi potraga za nestalim članovima posade. U pismu navodi da je zahvalan franuskim spasilačkim službama na trudu, ali i da je sudbina šestorice Ukrajinaca i dalje nepoznata.

BOURBON RHODE

"Molim Vas, gospodine predsjedniče, u ime obitelji ukrajinskih državljana koji su žrtve ove tragedije, da nastavite potragu i operaciju spašavanja", napisao je Zelenski.

Iz ukrajinskog veleposlanstva u Zagrebu za RTL su rekli kako se spašeni mornari, prema njihovim informacijama, trenutno na Martiniqueu.

Kompanija: Potragu nastavlja brod Alp Striker

Brodarska kompanija Bourbon objavila je u ponedjeljak da potragu za nestalim pomorcima s tegljača Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić nastavlja brod Alp Striker, a upozoreni su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni. 

Francuski Križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za sedmoricom nestalih članova posade broda Bourbon Rhode, potonulog 26. rujna u Atlantiku 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea. Nakon toga je obitelj hrvatskog pomorca pozvala državni vrh da pomogne u nastavku potrage, a na internetu je pokrenuta peticija radi nastavka potrage za nestalim pomorcima. Potpisuju ju građani Hrvatske i Ukrajine čiji su pomorci također među nestalima.

"Od danas potraga koju obavlja CROSS nastavlja se: brod Alp Striker, AHTS od 90 metara koji je sposoban operirati na vrlo velikim udaljenostima i dalje pretražuje zonu kako bi pronašao nestale pomorce", piše Bourbon u priopćenju za medije.  

Napominje da su sredstva za traganje i spašavanje od 26. rujna bila "izuzetnih razmjera" i u pomorskim i zračnim snagama. 

"Svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni također su mobilizirani kako bi primjereno motrili područje", stoji u priopćenju brodarske kompanije.

Još prije su i hrvatski premijer Andrej Plenković i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također izjavili da trgovački brodovi koji prolaze područjem potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, a ministar Gordan Grlić Radman rekao je da je Hrvatska zatražila i američku pomoć u potrazi za nestalim kapetanom Miškićem.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je francuskog predsjednika Emmanuela Macronu u pismu zamolila za pomoć da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem.

Potraga za nestalima bila je obustavljena nakon tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu  je bilo ukupno 14 pomoraca. 

U priopćenju za medije kompanija Bourbon obavještava u ponedjeljak da su trojica spašenih pomoraca fregatom "Ventose" francuske mornarice uplovila u Fort de France, glavni grad Martiniquea, gdje su ih preuzele nadležne službe, a tijela poginulih mornara vraćena su njihovim obiteljima.

Na brodu su uz kapetana Miškića bili većinom Ukrajinci te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. 

Sindikat pomoraca Hrvatske pridružio se obitelji Mikšić u ocjeni da potragu treba nastaviti jer ocjenjuju da splavi kojima su se pomorci evakuirali nisu pronađene, a opremeljene su za preživljavanje do 30 dana.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!