Novosti / Svijet

razgovor dva čelnika

Putin upozorio Erdogana da dobro promisli, Erdogan: 'Turska operacija u Siriji donijet će mir'

Putin upozorio Erdogana da dobro promisli, Erdogan: 'Turska operacija u Siriji donijet će mir'
AP Images

Turska i Rusija razgovarali su o situaciji u Siriji, Erdogan je uvjeren da će turska ofenziva donijeti mir

Turska ofenziva protiv sirijske kurdske milicije donijet će mir i stabilnost u Siriju, rekao je predsjednik Recep Tayip Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u srijedu.

Putin želi da turska strana dobro razmisli

"Tijekom tog razgovora, predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju", prema izvoru turskog predsjedništva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ruski predsjednik Putin je pozvao svog turskog kolegu Erdogana da "dobro promisli" prije pokretanja ofenzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, prema priopćenju Kremlja.

"Putin je pozvao svoje turske partnere da dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rješenju sirijske krize", prema priopćenju  objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Zabrinutost zbog humanitarnih posljedica

Nakon dvije prethodne operacije Turska se priprema pokrenuti novu ofenzivu u Siriji na kurdsku miliciju YPG koju smatra terorističkom skupinom, a koju podržavaju zapadne zemlje.

Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska zabrinute su zbog humanitarnih posljedica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu tisuća džihadista skupine Islamska država, koji su u kampovima koje kontroliraju kurdske snage.

Ankara tvrdi da želi osnovati sigurnosne zone gdje bi se prihvaćali izbjegli Sirijci u Turskoj, a želi i odvojiti tursku granicu od položaja YPG-a.

Činilo se da je američki predsjednik Donald Trump dao zeleno svjetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i jamčio da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde.

Rusija i Turska, koje podržavaju protivničke tabore u sirijskom sukobu, posljednjih godina su prekinule suradnju, posebice na sjeverozapadu Sirije. Ali u utorak je Moskva upozorila protiv potkapanja mirnog rješenja sukoba u Siriji, u aluziji na operaciju koju Ankara namjerava pokrenuti.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!