Novosti / Svijet

borba s IS-om

NATO poziva Tursku da bude 'suzdržana i ne povećava patnju ljudi' u Siriji svojom operacijom

NATO poziva Tursku da bude 'suzdržana i ne povećava patnju ljudi' u Siriji svojom operacijom
AP Images

Glavni tajnik NATO-a prozvao je Tursku da ne 'ugrožava uspjehe' koji su ostvareni u borbi protiv Islamske Države

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu Tursku, članicu Saveza, da bude "suzdržana" u operaciji u Siriji te da ne "ugrožava uspjehe ostvarene" u borbi sa Islamskom Državom.

''Turska treba paziti da ne ugrozi napredak''

"Važno je ne poduzimati akcije koje bi mogle dodatno destabilizirati to područje, pojačati napetosti i povećati patnju ljudi", upozorio je Stoltenberg u priopćenju koje je Savez objavio nakon što je glavni tajnik u Rimu razgovarao s premijerom Giuseppeom Conteom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vjerujem da će Turska djelovati suzdržano i paziti da ne ugrozi napredak koji smo ostvarili u borbi s IS-om. O tome ću u petak razgovarati s predsjednikom Erdoganom", dodao je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg rekao je da je obaviješten o operacijama koje se trenutačno vode. Kaže da je od Turske zatražio da "svaka akcija koju bi mogla poduzeti na sjeveru Sirije bude razmjerna i odmjerena".

"Ne smijemo ugroziti napredak koji smo zajedno ostvarili protiv svojega zajedničkog neprijatelja, Islamske Države jer je ona i dalje ozbiljna prijetnja za Bliski istok, sjevernu Afriku i za sve zemlje", istaknuo je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu da je počeo novu vojnu operaciju protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG), koju podupiru zapadne zemlje, a radi ostvarenja svojega plana o uspostavi "sigurne zone na sjeveroistoku Sirije" kako bi omogućio "povratak sirijskih izbjeglica kući".

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!