Novosti / Svijet

Ubijeno dvoje ljudi

Napad kod sinagoge bio je antisemitski: Sumnja se na ekstremnu desnicu

Napad kod sinagoge bio je antisemitski: Sumnja se na ekstremnu desnicu
ap images

Do napada je došlo na Jom kipur, najsvetiji dan u židovskom kalendaru

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ocijenio je da je pucnjava koja se u srijedu dogodila u Halleu u Njemačkoj blizu sinagoge bila "antisemitski napad" te dodao kako savezni tužitelji koji su preuzeli istragu misle da bi to mogao biti napad krajnje desnice. 

Dvoje ljudi je ubijeno u pucnjavi na sinagogu i obližnju prodavaonicu kebaba u gradu Halleu na istoku Njemačke. Napad je izveden na Jom kipur, dan pomirenja i pokajanja, najsvetiji dan u židovskom kalendaru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kako sada stvari stoje, trebamo poći od načela da je riječ o antisemitskom napadu", rekao je Seehofer u priopćenju. "Prema Uredu saveznog tužiteljstva, ima dovoljno indicija da se radi o ekstremističko desničarskom motivu", navodi agencija Reuters.

Krajnja desnica

Agencija dpa navodi, pozivajući se na sigurnosne izvore, kako se vjeruje da je napadač na sinagogu 27-godišnji Nijemac, krajnji desničar.

Napadač je postavio eksplozivnu napravu pred sinagogu i pokušao ući u nju. Jedna žena ustrijeljena je pred zgradom, a jedan muškarac ubijen je kasnije kod obližnje prodavaonice kebaba. 

Osumnjičenik za napad snimao je pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi, objavila je u srijedu mrežna stranica SITE, specijalizirana za praćenje terorističkih organizacija na internetu, javlja agencija France Presse.

U tom 35-minutnom videu muškarac kaže da "holokausta nije bilo" i da su Židovi uzrok svih problema, navodi SITE. Njegovu snimku uspoređuju s onom koju je u ožujku napravio napadač na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!