Ostani doma
Novosti / Svijet

PROSVJED DESNICE

'Oni kojima samostalna država nikad nije bila opcija pokrali su državu koju nisu željeli'

'Oni kojima samostalna država nikad nije bila opcija pokrali su državu koju nisu željeli'
Pixabay

Prosvjedi protiv Vlade nastavit će se i idućih tjedana i mjeseci u nizu gradova diljem Slovenije

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u četvrtak u Ljubljani na protuvladinom prosvjednom skupu pod nazivom "Spasimo Sloveniju". Organizirale su ga civilne udruge bliske desnici, uz potporu nekih stranaka s desnog spektra.

Prosvjednici su najprije prisustvovali "misi za domovinu" u franjevačkoj crkvi, a onda u zelenim prslucima po uzoru na one koje su nosili protumakronski prosvjednici u Francuskoj te uz državne zastave i transparente protiv Vlade slušali govornike, među kojima su bili i čelnici nekih stranaka, na Prešernovu trgu u središtu Ljubljane. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Okupljenima na trgu govorio je i čelnik parlamentarne oporbe, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša. Kritizirao je stanje u državi, s posebno oštrim osvrtom na račun sadašnje lijevo-liberalne vlade Marjana Šareca.

Janša je kazao da je Vlada u kojoj je prije 29 godina bio ministar obrane željela i postigla državnu samostalnost, ali da ciljevi za koje se ta generacija Slovenaca borila nisu ispunjeni, za što je optužio političke elite vladajuće "tranzicijske ljevice".

"Narod se na referendumu prije 30 godina odlučio za samostalnu državu, državu slobode, demokracije i jednakosti pred zakonom, ali su ti ciljevi ostali neispunjeni. Oni kojima samostalna Slovenija nikad nije bila intimna opcija privatizirali su i pokrali državu koju nisu željeli", kazao je Janša.

Među glavnim organizatorima prosvjeda bili su čelnici Slovenske pučke stranke (SLS) Franc Kangler i Marjan Podobnik koji su najavili da će se prosvjedi protiv Vlade nastaviti idućih tjedana i mjeseci, ne samo u Ljubljani nego i u drugim gradovima.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!