Novosti / Svijet

Kriza u Britaniji

Tko je čovjek koji je uništio Borisa Johnsona? Amandmanom od samo 26 riječi poremetio sve planove

Tko je čovjek koji je uništio Borisa Johnsona? Amandmanom od samo 26 riječi poremetio sve planove
AP Images

Bio je to plan koji je premijeru Borisu Johnsonu oduzeo pobjedu glede Brexita

Strahujući da bi Britanija mogla izaći iz Europske unije bez dogovora, igrom slučaja ili namjerno, jedan britanski zastupnik u subotu je smislio plan kojim je premijeru Borisu Johnsonu oduzeo pobjedu glede Brexita. 

63-godišnji Oliver Letwin je bivši ministar poznat po ljubaznom ponašanju i poznavanju procedura kojima je rješavao nesuglasice u Parlamentu. Zbog Brexita je dobio nadimak "Buntovnik s razlogom" - radi zaustavljanja izlaska Britanije iz EU-a bez dogovora. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvo subotnje zasjedanje Parlamenta nakon 37 godina trebalo je biti zaključeno prihvaćanjem sporazuma koji je Johnson postigao s EU-om prošli četvrtak, čime bi uspio u onome u čemu Theresa May nije - dobivanju podrške za dogovor s Bruxellesom. 

No Letwin, kojeg je Johnson izbacio iz Konzervativne stranke, premijeru je pripremio zamku. Potezom koji je raskrinkao nepovjerenje obiju strana u Britanskom parlamentu, Letwin je progurao amandman od 26 riječi koji, kako tvrdi bivši torijevac, odgodom glasovanja o Sporazumu otklanja bilo kakve šanse Brexita bez dogovora. 

Njegov amandman dobio je 322 glasa, a Johnson 306. Letwina su podržali laburisti, Škotska nacionalna stranka, liberalni demokrati, sjevernoirski unionisti i manje stranke. Uz Johnsona su stali konzervativci, neovisni, ali i šestero pobunjenih laburista. 

Letwin je time je poremetio Johnsonove planove za subotu i natjerao ga da od EU-a traži odgodu izlaska do kraja siječnja 2020. 

Zastupnici Donjeg doma Parlamenta u rujnu ove godine izglasovali su zakon koji je predložio laburist Hilary Benn, a kojim se od Johnsona zahtijeva da od Bruxellesa zatraži novu tromjesečnu odgodu britanskog izlaska ako ne dobije podršku za dogovor do 19. listopada - ove subote. 

Letwinovim amandmanom Johnsonu to nije uspjelo. 

"Nisam obeshrabren ni poražen ovim rezultatom", rekao je premijer nakon glasovanja. 

"Neću pregovarati o odgodi s EU-om, niti me zakon na to tjera", dodao je.

Ako Johnson doista odluči ignorirati Bennov zakon, o zakonitosti te odluke odlučivat će sud, piše BBC. 

Nakon što je Johnson napustio skupštinu, njegov tim je najavio da će se glasovanje o sporazumu održati u ponedjeljak. 

No Letwinov amandman, koji tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, zahtijeva da se prihvaćanje tog dogovora odgodi dok se ne izglasuju sve mjere potrebne da bi se on proveo. 

"Današnja specifična odluka Donjeg doma pri prihvaćanju amandmana bila je da neće prihvatiti Sporazum dok se ne provedu zakonodavne razine implementacije", odgovorio je bivši torijevac na najavu Johnsonova tima. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!