Novosti / Svijet

prosvjedi u Kataloniji

Sánchez odbio pregovore s Torrom: 'Na prvom je mjestu zakon, a tek onda razgovori'

Sánchez odbio pregovore s Torrom: 'Na prvom je mjestu zakon, a tek onda razgovori'
AP Photo/Bernat Armangue

Torra je u subotu javno pozvao Sáncheza da sjednu za stol

Španjolski premijer Pedro Sánchez odbio je u subotu poziv predsjednika katalonske vlade Quima Torre na pregovore o samoodređenju Katalonije poručivši da je na prvom mjestu zakon, a tek onda razgovori, izvijestila je španjolska javna televizija TVE pozivajući se na neimenovane izvore iz španjolske vlade.

Nakon petodnevnih nasilnih prosvjeda u katalonskim gradovima u kojima zagovornici nezavisnosti traže oslobođenje svojih čelnika osuđenih na zatvorske kazne od 9 do 13 godina, te primjenu nezavisnosti Katalonije proglašene 2017. Torra je u subotu javno pozvao Sáncheza da sjednu za stol.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvori iz španjolske vlade u Madridu potvrdili su da je Torra jutros telefonski nazvao, no da je Sánchez poručio „da je na sastanku, te da će biti vremena za razgovore“. Sánchez mu je pritom postavio uvjete ako želi razgovarati.

 „Prvo mora odlučno osuditi nasilje, priznati posao policije i solidarizirati se s ozlijeđenim policajcima, a što se tiče samoodređenja, na prvom mjestu je zakon, a onda razgovor“, izvijestio je TVE.

Time su se dodatno zaoštrili odnosi između Barcelone i Madrida u trenutku kada se u Kataloniji šestu noć zaredom održavaju prosvjedi.

Prosvjedi u Kataloniji

Torra je zatim poslao pismo Sánchezu u kojem ga proziva za „apsolutnu neodgovornost“ s obzirom na aktualnu situaciju u autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

„Odbijati dijalog u ovom trenutku je apsolutna neodgovornost. Uvjeren sam da međunarodna zajednica to neće razumjeti“, napisao je Torra.

„Vi mi ne biste trebali davati lekcije o osudi i borbi protiv nasilja jer ja, baš kao i pokret za neovisnost, svih ovih godina smo osuđivali i borili se protiv svih oblika nasilja“, dodao je Torra.

Sánchez se zatim oglasio preko Twittera.

“Nasilnici nikada neće razbiti državu. Koordinacija svih policijskih tijela bila je za primjer u Kataloniji“, napisao je.

Sánchez je prošli tjedan poručio da španjolski Ustav ne dopušta referendum u Kataloniji.

U subotu navečer opet su se u Barceloni okupile tisuće prosvjednika s istaknutim zastavama koje simboliziraju neovisnost Katalonije.

„Sloboda političkim zatvorenicima“ i „Ulice će uvijek biti naše“, uzvikuju prosvjednici na jednom od središnjih trgova u Barceloni. Policija je na prilazima trgu postavila kontrole te je pregledavala osobe koje su onamo pristizale i njihove torbe. Ispred prosvjednika su interventna policija i deseci policijskih kombija s upaljenim rotirajućim svjetlima.

Unatoč napetostima zasad nema nereda.

U noći s petka na subotu bile su ozlijeđene 182 osobe, a 83 privedene.

„Puno je stresa“, rekao je Miquel Cervello, predstavnik Sindikata katalonske policije.

U Madridu je u subotu prosvjedovao Sindikat španjolske policije (JUPOL) zatraživši ostavku španjolskog ministra unutarnjih poslova Fernanda Grande-Marlaske jer je „poslao policiju u Kataloniju bez dovoljne opreme za suzbijanje nereda“ te zbog uvjeta u kojima rade.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!