Novosti / Svijet

u bruxelessu zasad suzdržani

Veleposlanik RH iz Londona za RTL: 'Ako se Brexit nastavi i za našeg predsjedanja, mi smo spremni!'

Veleposlanik RH iz Londona za RTL: 'Ako se Brexit nastavi i za našeg predsjedanja, mi smo spremni!'
Vijesti.hr

Hrvatska predsjeda Europskom unijom od 2021., a ako se Brexit do tada ne riješi, preuzet će ga Hrvatska

Nakon što je jučer umjesto Sporazuma o Brexitu Britanski parlament podržao amandman koji ga odgađa premijer Boris Johnson uputio je nekoliko pisama Europskoj komisiji.

Ono, upućeno predsjedniku EV Donaldu Tusku o prijedlogu odgode izlaska Velike Britanije bilo je nepotpisano, čime je jasno uputio poruku o namjerama svoje Vlade. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Borisa Johnsona su 322 glasa za prihvaćanje amandmana obvezala da traži produljenje Brexita. On je poslao čak tri pisma predsjedniku Europskog vijeća.
U prvom, nepotpisanom napisao je:

"Šaljem ovo pismo kako bih informirao Europsko vijeće da Ujedinjeno Kraljevstvo traži daljnje produljenje razdoblja predviđenog Člankom 50. stavkom 3. Ugovora o Europskoj uniji", stoji u pismu.

Britanska je vlada za izlazak iz EU 31. listopada

Onda je poslao fotokopiju takozvanog Bennova zakona koji dokazuje da je obvezan tražiti produljenje. Nakon toga poslao je i treće pismo u kojem objašnjava da se on protivi produljenju.

"Otkad sam postao premijer, uvijek sam, baš kao i danas, pred Parlamentom jasno izražavao svoj stav i stav Vlade da će produljenje roka naštetiti interesima Velike Britanije i naših partnera iz Europske unije, kao i našim odnosima", piše u trećem pismu.

Britanska vlada, unatoč prosvjedima i protivljenju oporbe, inzistira na izlasku 31. listopada. 

"Neki zastupnici koji su jučer glasovali za odgodu, izričito su tako glasovali da pokušaju kompromitirati ovaj proces i oduljiti ga. Mislim da je atmosfera u zemlji jasna i da je odlučnost premijera apsolutna, a ja sam s njim u ovome. Moramo otići do 31. listopada!", rekao je zastupnik u Britanskom parlamentu Michael Glove.

U Bruxellesu zasad suzdržani

Iz Bruxellesa su, zasad, suzdržani o tome hoće li Europska unija odobriti produljenje sada kad su dobili britanski zahtjev.

"Predsjednik Tusk savjetovat će se s čelnicima sljedećih dana", izjavio je glavni pregovarač o Brexitu u Europskoj uniji Michael Barnier.

Upitno je hoće li Europska unija dopustiti još jednu odgodu jer se predsjednik Europske komisije već prije izjasnio da neće.

"Imamo dogovor. Dakle, ne postoji argument za produljenje. To se mora učiniti sada", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker 17. listopada.

Od bitke za Brexit koja traje više od tri godine najviše su se umorili građani. Frustirani neizvjesnom budućnošću, stotine tisuća jučer su izišle na ulice Londona tražeći novi referendum.

"Nikad u životu nisam vidio ovakvu situaciju u Velikoj Britaniji"

"Ja sam Europljanin. Želim ostati politički, institucionalno i ekonomski vezan uz Europsku uniju i ostatak kontinenta", rekao je student Alex.

"Imam 70 godina. Nikada u životu nisam vidio ovakvu situaciju u Velikoj Britaniji. Mislim da je ovo grozno. Britanija je podijeljena, a ne bi trebala biti podijeljena", kazao je umirovljenik Peter.

Ako Velika Britanija ne izađe iz Europske unije do 31. listopada, Brexit će dočekati Hrvatsku kada bude predsjedala Unijom.

Hrvatski veleposlanik u Londonu za RTL: "Teško je govoriti o konačnom ishodu"

A gost RTL-a Danas, hrvatski veleposlanik u Londonu Igor Pokaz objasnio je kakva je situacija tamo.

"Nakon što je premijer Johnson poslao pisma jučer su počele konzultacije između 27 država članica EU. Taj proces je u vrlo ranoj fazi i preuranjeno je u ovom trenutku govoriti o njegovu konačnom ishodu. 

Međutim ono što je sigurno u ovom trenu je informacija koja dolazi iz Vlade da će ponovno sutra pokušati staviti na glasovanje potvrdu sporazuma iz Bruxellesa te da su također spremni tijekom tjedna u zakonsku proceduru staviti i Zakon o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Vlada to čini jer očekuje da ima dovoljan broj glasova za to", objasnio je Pokaz. 

Kazao je kako se potvrda toga može iščitati i iz izjava nekih zastupnika koji su glasovali za jučerašnji amandman koji je spriječio potvrđivanje sporazuma, ali su rekli kako su spremni glasovati za zakon

"Pripremili smo se za Brexit i predsjedanje EU-om"

Potvrdio je kako je jučer na ulice Londona izašlo oko milijun nezadovoljnih građana, prema procjenama organizatora.

"Odluka o referendumu leži na parlamentu i ako on ne donese tu odluku, referenduma neće biti. U parlamentu trenutačno tih glasova nema. Do tih glasova može se eventualno doći na novim izborima", pojasnio je veleposlanik. 

Za nove izbore su liberali, liberalni demokrati i škotski nacionalisti. No prema izbornim anketama, u prednosti pred svima su konzervativci koji su protiv referenduma. 

Ako ne izađu do 31. listopada, Brexit će preuzeti Hrvatska jer preuzima predsjedanje EU. Pokaz kaže kako je Hrvatska spremna na tu mogućnost. 

"Mi smo se za svoje predsjedanje Vijećem EU jako dobro pripremili i ako se Brexit nastavi za našeg predsjedanja od 1. siječnja sljedeće godine mi ćemo biti spremni i za takav ishod", zaključio je Pokaz.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!