Novosti / Svijet

istraga traje od 2016.

Rumunjski klan osuđen na 113 godina zatvora: Organizirali maloljetnike da džepare u pariškom metrou

Rumunjski klan osuđen na 113 godina zatvora: Organizirali maloljetnike da džepare u pariškom metrou
Shutterstock

Rumunjski klan koristili su maloljetnike koji su za njih krali mobitele i novčanike u Parizu

Dvadeset članova jednog rumunjskog klana koji je iskorištavao djecu za krađe u pariškom metrou, osuđen je u petak u Parizu na kazne od 4 do 8 godina strogog zatvora, doznaje se u utorak od sudskog izvora.

Osuđeni na ukupno 113 godina

Ti muškarci i žene istog klana Roma, pariški sud osudio je zbog trgovine maloljetnika, utaje, pranja novca i zločinačkog udruživanja. Ukupno su osuđeni na 113 godina zatvora i zabranjen im je boravak na francuskom teritoriju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Proces je trajao tri tjedna nakon istraga pokrenutih 2016. zbog porasta krađa džepara u pariškom metrou. Maloljetnici od 11 do 18 godina krali su mobitele i novčanike putnika, najčešće na pokretnim stepenicama metroa.

Dok bi jedan od njih odvlačio pozornost žrtava, drugi bi im izvlačio plijen i dodavao ga sudionicima, koji su ga brzo skrivali, nakon čega bi svak pobjegao na svoju stranu. Te bande su operirale na turističkim metro stanicama, posebice tijekom klimatske konferencije COP-21 krajem 2015. i nogometnog prvenstva Euro-2016.

Djecu koju je policija poznavala zamjenili drugom

U istrazi su od siječnja 2017. surađivali francuske i rumunjske stručne službe i šest mjeseci kasnije je istovremeno u Francuskoj, Rumunjskoj i Italiji privedena većina osumnjičenih, roditelji maloljetnih kradljivaca. 

Te obitelji nemaju dozvole boravka u Francuskoj, one neprestano putuju u Rumunjsku s djecom, a onu djecu koju je policija više puta identificirala zamjenjuju drugom. Pedesetak identificiranih aktivnih maloljetnika se ne smatraju žrtvama. Sudska procedura nastavlja se o drugim osumnjičenima u Rumunjskoj.

Val uhićenja 2017. je izazvao bitno smanjenje te vrste krađa u Parizu. Ali klan je djelomično obnovljen i neki maloljetnici se vratili u Francusku od početka godine. Gradska uprava Pariza je u lipnju ocijenila da je od početka 2019. za 68 posto porastao broj krađa u pariškoj podzemnoj željeznici. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!