Ostani doma
Novosti / Svijet

ŠTO ČEKA HRVATSKA?

Drakonske mjere: Uvode 75 posto poreza na imovinu čije porijeklo vlasnik ne može dokazati

Drakonske mjere: Uvode 75 posto poreza na imovinu čije porijeklo vlasnik ne može dokazati
RTL

Nacrt Zakona o porijeklu imovine je gotov i trebao bi biti usvojen u drugoj polovici prosinca

Među ključnim točkama novog nacrta zakona koji stiže u Narodnu skupštinu Srbije jest da će se se provjeravati imovina stečena od 1. siječnja 2007. godine, da će imovinu "češljati" 60 novih inspektora, da će se sumnjivo stečen imetak prijavljivati policiji i tužiteljstvu i da zakon ne isključuje mogućnost oduzimanja imovine.

Vremenski cenzus, od 1. siječnja 2007. godine, izabran je jer od tada postoje elektronske evidencije, koje omogućavaju pouzdanu provjeru imovine, prenosi Poslovni dnevnik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nacrtom zakona se predviđa i uvođenje porezne stope od 75 posto za "ekstra profitere", koji nemaju dokaz o porijeklu.

Uvođenje posebnog poreza od 75 posto, kako se objašnjava, ne isključuje mogućnost da obvezniku, odlukom suda, bude oduzeto i sve što je nelegalno stekao.

Opozicija je kritizirala nacrt, ali je Ministarstvo pravde za sedam mjeseci, od kada traje javna rasprava, dobilo samo pet sugestija.

Navodi se i da će opozicija imati prilike još koji mjesec sistematizirati svoje primjedbe i pokušati ih ugraditi u konačan tekst jer će javna rasprava biti produžena.

U Ministarstvu pravde navode da su se, nakon što je objavljen nacrt, u javnosti mogli čuti komentari da se i po postojećim zakonima može provjeravati porijeklo imovine.

"Takvih kritika nije bilo godinama unazad kada su predstavnici prethodnih vlada najavljivali donošenje ovakvih zakonskih rješenja", navode u Ministarsvu.

Kako dodaju, činjenica je da postojeći Zakon o poreznom postupku sadrži odredbe koje omogućavaju unakrsnu provjeru imovine, ali koje nisu nikad zaživjele u praksi.

"Razlog je to što nisu bile dovoljno precizno definirane i nije postojala obaveza državnih organa da razmjenjuju informacije", poručuju iz Ministarstva pravde.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!