Ostani doma
Novosti / Svijet

bundestag odlučio

Nakon peticije, Njemice će ženske higijenske proizvode kupovati jeftinije: 'Mjesečnica nije luksuz'

Nakon peticije, Njemice će ženske higijenske proizvode kupovati jeftinije: 'Mjesečnica nije luksuz'
Shutterstock

Nakon velike peticije, Njemice će od sada ženske higijenske potrepštine plaćati jeftinije

Njemački parlament Bundestag donio je odluku o sniženju poreza na dodanu vrijednost na ženske higijenske potrepštine poput tampona i uložaka nakon što je peticija za smanjenje oporezivanja ovih proizvoda sakupila preko 81.000 potpisa, priopćeno je u petak.

''Mjesečnica nije luksuz''

"Nakon sakupljenih 81.000 potpisa, iscrpne rasprave u Bundestagu i svesrdne podrške ministra financija Olafa Schulza sada je i službeno: od 2020. će se tamponi, ulošci i ostali proizvodi ženske higijene tretirati kao proizvodi temeljne potrebe i oporezivati sa sedam umjesto 19 posto", priopćio je časopis za mlade Neon i berlinska tvrtka Einhorn, koji su i pokrenuli peticiju za smanjenje PDV-a na spomenute proizvode.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovu peticiju su podržala mnoga poznata imena njemačke javnosti, a prema priopćenju Neona, ne radi se samo o financijskom pitanju, nego i o pravednosti među spolovima.

"Ponosni na to što smo zajednički postigli. Mjesečnica nije luksuz i zato se ovi proizvodi ne smiju oporezivati po višoj stopi PDV-a", stoji u propćenju Neona i Einhorna od petka.

Reci što misliš!