Novosti / Svijet

Neki su detalji ostali isti

Trideset godina od pada Berlinskog zida: Razlika između istoka i zapada danas je i u boci vode

Taj povijesni dan ujedno je označio početak kraja socijalizma u Europi. Razlike u glavnom gradu Njemačke vide se i danas

Njemačka u subotu obilježava 30. godišnjicu pada Berlinskog zida. Taj povijesni dan ujedno je označio početak kraja socijalizma u Europi. Iako Njemačka slovi za jednu od narazvijenijih zemalja na svijetu, razlike u njezinu glavnom gradu i danas su vidljive.

Istočni Berlin - monumentalne zgrade i široke avenije podsjetnik su na život iza željezne zavjese. Trideset godina nakon pada Berlinskog zida neki su detalji ostali isti. Socijalizma više nema - police trgovina su pune, ali zastarjele. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ako upoznate ljude starije od 50 godina, da, razlika još postoji. Kakva? Ne govore engleski ako su na istoku, na zapadu govore i moderniji su", rekao je David iz Berlina

"Ne trebamo vize za, mislim, 150 zemalja. Možemo slobodno putovati. Imamo demokraciju i slobodu u usporedbi s drugim zemljama", kazao je Wolfgang iz Berlina.

"Postoje razlike u plaćama"

Deset kilometara dalje, u središtu zapadnog Berlina - druga priča. Arhitektura je modernija, a izlozi luksuzniji.

"Postoje razlike u plaćama. Glavni razvoj je dobar, ali razlike su u detaljima", rekao je Thomas koji živi u Berlinu.

"Primjerice, kada uđete u trgovinu, mnogo su ljubazniji, to se promijenilo. Inače, kada biste ušli u trgovinu, govorim o onome prije samo 5 godina, ljudi bi bili suzdržaniji", objasnio je Henry iz Berlina.

Danas je ovdje najaktualnije pitanje tko bolje živi.

Razlika u standardu između istočnog i zapadnog Berlina najbolje se može objasniti na primjeru boce vode. Ona na zapadu stoji euro i osamdeset centi, a na istoku upola manje. 

Ilegalni prelazak preko Zida nekad se skupo plaćao, a i 30 godina poslije, njegovi ostaci prodaju se kao suveniri. 

"Danas prodajemo dijelove Zida, ali boja nije na svima prava. Možete kupiti i komade s originalnom bojom, a prodajemo i dijelove unutrašnjosti zida", objašnjava prodavačica suvenira Hanna.

U doba podjele Berlin je imao dva televizijska tornja, dvostruka kazališta, dva zoološka vrta i dva nogometna kluba. I danas se natječu tko će biti bolji, ali s istom idejom: da se podjele više nikad ne ponove! 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!