Ostani doma
Novosti / Svijet

UPOZORIO NA RETROGRADNE SNAGE

Komšić predočio francuskom veleposlaniku koliko se građana priključilo Islamskoj državi

Bosna i Hercegovina uspješno sudjeluje u borbi protiv terorizma i ekstremizma

Predsjedajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predstavio je u petak u Sarajevu francuskom veleposlaniku broj državljana koji su otišli boriti se na stranu terorističke organizacije Islamske države te koliko bi ih se trebalo vratiti. Učinio je to nakon što je francuski predsjednik Emmanueal Macron izjavio da je BiH tempirana bomba zbog povratka džihadista u Bosnu, što je izazvalo osude bošnjačkih dužnosnika i stranaka.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, Komšić je upoznao veleposlanika
Guillaumea Roussona s podacima kojima raspolaže Bosna i Hercegovina i partnerske zemlje o broju osoba koje su se nalazile ili se još nalaze na stranim ratištima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Predsjedavajući Komšić istaknuo je da Bosna i Hercegovina uspješno sudjeluje u borbi protiv terorizma i ekstremizma, čemu mogu svjedočiti i ocjene partnerskih zemalja“, navodi se u priopćenju.

Komšić je francuskog veleposlanika izvijestio i o broju procesuiranih povratnika sa stranih ratišta te da u Bosni i Hercegovini posljednjih godina nema terorističkih napada.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović u petak je ustvrdio kako je Macronova izjava o BiH kao "tempiranoj bombi" zbog povratka džihadista potpuno neutemeljena.
„Neke retrogradne političke snage iz BiH i susjednih zemalja voljele bi da BiH ima ovu vrstu problema i voljele bi da je BiH tempirana bomba zbog povratnika sa stranih ratišta. Na njihovu žalost, to nije tako. Oni onda računaju, te retrogradne snage, da će lakše u takvom ambijentu, kod takve predstave BiH u očima međunarodne zajednice, moći lakše završiti i ostvariti svoje nedopustive ciljeve. To je suština i mislim da je predsjednik Macron o tome trebao više voditi računa“, rekao je Džaferović.

Istup francuskog predsjednika kritizirala je i Naša stranka ističući da je njegova izjava ''opasna i neodgovorna'' te da je upravo to glavno oružje populista ekstremne desnice kojom se širi strah od drugih.

Prema nedavnim tvrdnjama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u BiH se iz Sirije i Iraka treba vratiti oko 100 muškaraca te 160 žena i djece koji se nalaze u zarobljeničkim logorima nakon sloma Islamske Države. 

Reci što misliš!