Ostani doma
Novosti / Svijet

PARLAMENTARNO POVJERENSTVO

Slovenija objavljuje rezultate arbitražne afere: 'Bit će iznenađenih, neke smo uhvatili u laži'

Slovenija objavljuje rezultate arbitražne afere: 'Bit će iznenađenih, neke smo uhvatili u laži'
Davor Puklavec/PIXSELL

Riječ je o svjedočenjima više osoba iz slovenske visoke politike te različitih ministarstava

Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu slovenskih tajnih službi sastavilo je izvješće o tome kako je u javnost dospio sadržaj nedopuštene komunikacije slovenskog suca s diplomatkinjom zaduženom za arbitražu o slovensko-hrvatskoj granici, što je za Hrvatsku bio razlog za izlazak iz procesa i nepriznavanje arbitražnog rješenja, rekao je u petak predsjednik Povjerenstva Matej Tonin i najavio skoro objavljivanje dijela izvješća.

"Zaključno izvješće na 150 stranica opisuje sve što se u tom procesu događalo i ima oznaku tajnosti. No, pripremili smo i dio koji se može objaviti, bez štete za nacionalne interese", kazao je Tonin na konferenciji za novinare.

U javnom će dijelu, prema njegovim riječima, biti jasno navedeni pojedinci u Sloveniji upleteni u proces koji je po ocjeni Hrvatske pokazao da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i da treba početi s bilateralnim rješenjem spora. Tonin nije želio reći o kojim se ljudima radi, no dodao je da će taj dio izvješća biti objavljen idući tjedan te da će njegove konstatacije mnoge iznenaditi.

"Upozoravamo na jasnu odgovornost pojedinaca. Bit ćete iznenađeni kad to pročitate i vidjet ćete da smo najmanje jednu od osoba koje smo ispitali uhvatili u laži", kazao je Matej Tonin, predsjednik oporbene stranke Nova Slovenija (NSI).

Integralni tekst izvješća Povjerenstva za tajne službe parlament bi trebao usvojiti na sjednici idućeg mjeseca, a Tonin kaže da je izvješće u Povjerenstvu, sastavljenom od svih parlamentarnih stranaka, potvrđeno jednoglasno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za sastavljanje izvješća korišteni su transkripti sa svjedočenja na kojima su svoje iskaze o tome što znaju o arbitražnoj aferi tijekom višemjesečnog ispitivanja dali neki njezini sudionici.

Riječ je o svjedočenjima više osoba iz slovenske visoke politike te različitih ministarstava.

Povjerenstvo je, među ostalima, proteklih mjeseci ispitivalo sadašnjeg ministra obrane Karla Erjavca, ministra vanjskih poslova u vrijeme kad je njegova službenica i diplomatkinja Simona Drenik preko bivšega slovenskog člana arbitražnog suda, suca Jerneja Sekolca, nastojala utjecati na rad tog suda o graničnom sporu s Hrvatskom.

Iskaze o aferi zbog koje je Hrvatska izašla iz arbitraže svojedobno su, uz Erjavca, Drenikove i Sekolca, dali neki visoki dužnosnici s područja sigurnosti, ali i bivši savjetnik predsjednika Boruta Pahora te nekadašnji ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

"Taj će materijal mjerodavnim državnim tijelima pomoći u određenim postupcima, a očekujem da će se postaviti i pitanje političke odgovornosti upletenih", kazao je Tonin.

Tonin je u više navrata odgovornost za krah arbitražnog procesa pokušavao javno prebaciti na Erjavca.

Erjavec je pak ustrajno tvrdio da za nedopuštene kontakte Sekolca s dužnosnicom Ministarstva vanjskih poslova nije znao niti ih je odobrio te da ne snosi nikakvu političku odgovornost za propast arbitraže o granici.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!