Ostani doma
Novosti / Svijet

Prepucavanja sa Srbijom

Žigmanov osudio otkrivanje spomen-ploče vojnom zapovjedniku napada na Vukovar

Žigmanov osudio otkrivanje spomen-ploče vojnom zapovjedniku napada na Vukovar
Marko Mrkonjić/PIXSELL

Žigmanov kaže kako će taj čin kod Hrvata 'izazvati strah, dodatno će osnažiti nesigurnosti i stvarati nespokoj'

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je u petak postavljanje spomen-ploče u Novome Sadu zapovjedniku Novosadskoga korpusa general-majoru Mladenu Bratiću koji je predvodio napad postrojbi bivše JNA na Vukovar.

"DSHV najoštrije osuđuje otkrivanje spomen-ploče osobi koja je bila u funkciji činjenja ratnih zločina. To je više nego neprimjereno kada su u pitanju standardi i vrijednosti u EU danas, a to svakako neće pridonijeti demokratskom procesu razvoja u Srbiji“, izjavio je Žigmanov medijima na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je kako će taj čin kod Hrvata „izazvati strah, dodatno će osnažiti nesigurnosti i stvarati nespokoj jer se osobe koje su bile u funkciji ratnih zločina u aktu agresije na drugu, susjednu državu ovdje javno afirmiraju kao pozitivni likovi“.

„Naravno da će ovo dodatno zakomplicirati hrvatsko-srpske odnose i u tom kontekstu ozbiljno zabrinjavaju revizionistički procesi u Srbiji kada je u pitanju naša suvremena povijest“, zaključio je Žigmanov.

Spomen-ploča zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću i poginulim vojnicima te jedinice otkrivena je u petak u vojnom kompleksu Vojske Srbije  u sklopu obilježavanja dana 1. brigade kopnene vojske VS-a u Novome Sadu.

Uz Žigmanova taj čin je već prije osudila koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

Reci što misliš!