Novosti / Svijet

poziva se na imunitet

Donald Trump i dalje ne želi predati porezne prijave, žalit će se Vrhovnom sudu

Donald Trump i dalje ne želi predati porezne prijave, žalit će se Vrhovnom sudu
AP Images

Pet od ukupno 9 vrhovnih sudaca su konzervativci, koje su postavili republikanski predsjednici, uključujući i dva koja je postavio Trump

Američki predsjednik Donald Trump namjerava zatražiti od američkog Vrhovnog suda da preinači sudsku odluku prema kojoj njegova računovodstvena tvrtka Marazr LLP mora njujorškim tužiteljima predati njegove porezne prijave za posljednjih osam godina.

Trumpovi odvjetnici i okružni državni odvjetnik Cyrus Vance objavili su u petak kako američki predsjednik namjerava do 14. studenoga zatražiti od Vrhovnog suda da razmotri presudu koju je u ponedjeljak donio savezni žalbeni sud na Manhattanu, prema kojem je tvrtka Marazr dužna objaviti Trumpove porezne prijave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vance će se suprotstaviti tom zahtjevu, a obje strane namjeravaju iznijeti svoje pozicije do 25. studenoga, kažu odvjetnici.

Inače, Vance, demokrat, tražio je objavu poreznih prijava kao dio kriminalističke istrage Trumpa i njegovog obiteljskog nekretninskog poslovanja. Trump se protivi tome pozivajući se na imunitet u vezi kriminalističkih istraga dok je na dužnosti u Bijeloj kući.

Vrhovni sud nije dužan saslušati Trumpovu žalbu. Ako to odluči učiniti, mogao bi donijeti odluku u svom aktualnom sastavu, koji završava u lipnju.

Pet od ukupno 9 vrhovnih sudaca su konzervativci, koje su postavili republikanski predsjednici, uključujući i dva koja je postavio Trump - Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh.

Trump, koji je preko svoje njujorške tvrtke izgradio nekretninsko carstvo prije ulaska u Bijelu kuću, suočen je i s istragom o mogućem opozivu u Zastupničkom domu Kongresa koji kontroliraju demokrati.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!