Ostani doma
Novosti / Svijet

Osnivač wikileaksa

Švedska odustala od istrage protiv Assangea zbog optužbi za silovanje: 'Dokazi nisu dovoljno čvrsti!'

Švedska odustala od istrage protiv Assangea zbog optužbi za silovanje: 'Dokazi nisu dovoljno čvrsti!'
AP

Na odluku o odustajanju od istrage može se podnijeti žalba

Švedska tužiteljica u utorak je objavila da neće nastaviti istragu o optužbama za silovanje protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea nakon što je provela reviziju dokaza.

Zamjenica glavnog tužitelja Eva-Marie Persson kazala je da su dokazi koje je iznijela podnositeljica tužbe bili smatrani vjerodostojnima i pouzdanima, ali nakon gotovo deset godina sjećanja očevidaca su izblijedjela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Provevši obuhvatnu analizu onoga što je utvrđeno tijekom preliminarne istrage, zaključila sam da dokazi nisu dovoljno čvrsti da budu temelj za podizanje optužnice", rekla je novinarima.

Assange (48) niječe sve optužbe, iznesene prvi put 2010.

Na odluku o odustajanju od istrage može se podnijeti žalba.

Assange boravi u britanskom zatvoru do saslušanja u veljači 2020. o izručenju SAD-u koji ga traži zbog 18 točaka optužnice, uključujući urotu u cilju hakiranja vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži.

Prije toga proveo je sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Uhićen je u travnju i služi zatvorsku kaznu jer se nije pojavio na sudu koji ga je pustio na slobodu uz jamčevinu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!