Novosti / Svijet

šalje uznemirujući signal

Trump pomilovao vojne časnike optužene za ratne zločine: UN je veoma zabrinut zbog tog poteza

Trump pomilovao vojne časnike optužene za ratne zločine: UN je veoma zabrinut zbog tog poteza
AP Images

Sporni vojnici nisu istraženi za ratne zločine što je kršenje međunarodnog prava

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da pomiluje dva vojna časnika optužena za ratne zločine te da vrati čin trećemu šalje uznemirujuć signal vojnicima, rekao je glasnogovornik UN-a za ljudska prava u utorak te dodao da je "vrlo zabrinut" zbog tog poteza.

Oproštena navodna ubojstva civila

Odluka Bijele kuće prošli tjedan odnosi se na časnike optužene za ratne zločine u Afganistanu i Iraku, uključujući navodna ubojstva civila. Trump je prije toga priznao da će oprosti bili kontroverzni, no rekao je da su opravdani jer su osumnjičeni bili tretirani "nepošteno".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U ovim slučajevima ni jedna okolnost nije ukazala na bilo što drugo osim jednostavnog poništenja inače ispravnog postupka", rekao je glasnogovornik UN-a za ljudska prava Rupert Colville novinarima u Ženevi.

Dodao je da činjenica da nisu istraženi i procesuirani ratni zločini sama po sebi predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava. On je rekao da odluka da se dokonča kazneni postupak u slučaju bojnika Matthewa Golsteyna "posebno zabrinjavajuća budući da se skratio regularni pravosudni postupak".

Golsteyna, pripadnika vojske zelenih beretki, tereti se za ubojstvo Afganistanca dok je bio 2010. raspoređen u Afganistanu. Većina oprosta inače se odnosi na one koji su već osuđeni i koji su već služili kazne za savezne prekršaje.

No predsjednici su povremeno davali oproste pojedincima optuženima ili osumnjičenima za zločin. Colville je rekao da nije znao za oproste tog tipa od vijetnamskog rata. "Ti oprosti također šalju uznemirujuć signal vojnicima širom svijeta", dodao je.

Najgledaniji video

Category: 825 - 829

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!