Novosti / Svijet

o slobodnom kretanju kapitala

Srbija dobila suglasnost za otvaranje još jednog EU poglavlja: Obećano proširenje na Balkanu

Srbija dobila suglasnost za otvaranje još jednog EU poglavlja: Obećano proširenje na Balkanu
Shutterstock, Srdjan Ilic/PIXSELL

Srpski mediji pišu kako će Srbija ovog mjeseca otvoriti Poglavlje 4 pregovora o članstvu

Zemlje članice Europske unije postigle suglasnost da se u prosincu otvori jedno poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom, saznaje RTS. Na međuvladinoj konferenciji 10. prosinca bit će otvoreno Poglavlje 4, o slobodnom kretanju kapitala.

''Srbija mora ubrzati pregovore''

Srbija je u ovom trenutku tehnički spremna za otvaranje su još i Poglavlja 2, o slobodnom kretanju radnika, Poglavlja 21, o transeuropskim mrežama i Poglavlja 14, o politici prometa, ali je političku suglasnost postignuta samo za 4. poglavlje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelyi rekao je Europskom parlamentu kako se ''radi o otvaranju jednog poglavlja sa Srbijom", ali da su očekivanja mnogo veća od jednog poglavlja.

"Kao zemlja koja pregovara Srbija mora ubrzati reforme povezane s članstvom u EU. Potrebni su čvrsti i opipljivi rezultati na području vladavine prava i slobode medija", rekao je Varhelyi.

Srbi su pregovore započeli u siječnju 2014., do sada su otvorili 17 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a preliminarno su zatvorili dva.

Proširenje na Zapadni Balkan prioritet

U utorak je u Europskom parlamentu održana godišnja razmjena mišljenja između predstavnika ove institucije sa članovima parlamenta sa Zapadnog Balkana. Tom prilikom, predsjednik Europskog parlamenta David-Maria Sassoli i novi povjerenik za proširenje Oliver Varheyi poručili su da je proces proširenja na Zapadni Balkan za njih prioritet. 

Kada je riječ o Srbiji, Varhelyi je između ostalog istaknuo da je potrebna široka i usuglašena izborna reforma prije parlamentarnih izbora na proljeće sljedeće godine. Povjerenik za susjedsku politiku i proširenje je naglasio kako je važno da nova vlada na Kosovu bude formirana brzo, te da od nje očekuje nastavak rada na dijaloga, uključujući i ukidanje pristojbi, javljaju Novosti.rs.

''Visoki predstavnik Europske unije Josep Borrell je rekao da će dijalog biti njegov najviši prioritet i ja ću pomoći u tom cilju za koji se nadamo da će završiti već prije kraja sljedeće godine'', poručio je Varhelyi.

Najgledaniji video

Category: 825 - 829

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!