Novosti / Svijet

70 godina saveza

Očite napetosti u NATO savezu: Hrvatska će morati povećati vojni proračun za velikih 40 posto

Postoje napetosti između Erdogana i Macrona, a zbog Trumpovih zahtjeva morat ćemo povećati izdavanja za obranu

Od prijetnji novim štrajkovima premijer se u utorak sklonio u London. Tamo su lideri 29 zemalja članica na 70. rođendanu NATO-a. Ali fokus je, kao i na zadnja tri okupljanja, naravno na Donaldu Trumpu.

Problematična izjava o stanju ''moždane smrt''

Čim je sletio, američki predsjednik izravno je napao francuskog kolegu Emmanuela Macrona zbog njegove izjave da je NATO u stanju "moždane smrti". No, ubrzo se još jednom potvrdilo kako funkcionira Trumpova diplomacija. O ljudima jedno priča kada ih nema, a sasvim drugo kada sjede pokraj njega.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U razmaku od svega nekoliko sati dao je dvije posve suprotne izjave.

''To je jako, jako zločesta izjava koja se odnosi na 28 država članica, uključujući i njih. Mislim da nitko ne treba NATO više od Francuske. Zbog toga smatram da Francuska ovakvom izjavom čini za sebe vrlo opasan korak'', rekao je američki predsjednik Donald Trump.

''Siguran sam da će u vrlo kratkom vremenskom razdoblju stvari izgledati vrlo ružičasto. To je obično slučaj s nama dvojicom, mi rješavamo stvari. Zajedno smo učinili puno dobrih stvari kao partneri'', izjavio je kasnije.

Savez koji je zapadnoeuropskim zemljama i Americi trebao osigurati mir nakon Drugog svjetskog rata i zaštititi ih od ruske prijetnje. Ali danas se može reći uz takve saveznike, neprijatelji im ni ne trebaju.

Jer za istim stolom su Trump, čovjek koji se, bez da se s ikim konzultirao, povukao iz Sirije i na cjedilu ostavio Kurde, glavne saveznike u borbi protiv Islamske države.

I Erdogan, također član pakta, koji je bez da je NATO saveznike išta pitao napao iste te Kurde u Siriji. A kako su se toj njegovoj operaciji drugi protivili on se sada osvećuje pa blokira plan obrane baltičkih zemalja i Poljske od moguće ruske agresije.

Trump zahtjeva dva posto BDP-a

Ali i Hrvatska se ima razloga brinuti. Londonski samit mogao bi nas jako puno koštati, jer je najavljeno da će premijer i ministar obrane tamo preuzeti obavezu da će u idućih pet godina povećati vojni proračun za golemih 40 posto.

Administracija Donalda Trumpa zahtijeva od ostalih zemalja članica NATO-a da što je prije moguće počne trošiti dva posto BDP-a na obranu. Otkud nam taj novac pitalo se premijera, prije nego što je otišao  na večeru kod kraljice.

Summit je započeo prijemom kod kraljice Elizabete na kojeg su otišli Andrej Plenković i dvojica ministara, a nakon toga Andrej Plenković otišao je kod predsjednika Vlade Borisa Johnsona.  Sutra će se predstaviti kako se do 2024. godine obavezati da dva posto BDP-a trošimo na vojni proračun. Izdvajat ćemo ukupno devet i pol milijardi kuna.

''Mi smo Vlada koja je osigurala zdrav rast, mi se nismo zaduživali kao Vlade prije nas, naprotiv. Želimo riješiti puno tih problema ekonomske tranzicije, imati svojevrsnu čistu situaciju i fokusirati se na razvoj hrvatskoj gospodarstva i stvarati modernu vojsku koja je interoperabilna sa našim saveznicima...'' rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dolazak američkog predsjednika, koji je ovog puta sam nametnuo temu financiranja saveza ispraćen je zvižducima prosvjednika. S jedne strane prosvjedovalo se zbog Trumpa, ali i zbog turskog predsjednika Erdogana.

''Ne vjerujem da je NATO dobra organizacija za svijet. To je zapravo militaristička nuklearna organizacija i mislim da prijeti miru u svijetu. Ne možete imati mir u svijetu kad prijetite svima'', izjavio je prosvjednik David iz Londona.

''Tu sam kako bih ukazala na to da je Donald Trump užasan vođa svoje zemlje i morala sam iskoristiti priliku dok je ovdje'', rekla je prosvjednica Angela iz Londona.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!