Novosti / Svijet

nije bajno kako se čini

Koliko košta život u Njemačkoj? Za stanarinu i režije trebat će vam 1000 eura, a tu su još i hrana, prijevoz...

Koliko košta život u Njemačkoj? Za stanarinu i režije trebat će vam 1000 eura, a tu su još i hrana, prijevoz...
shutterstock

U Njemačkoj se više isplati kuhanje, nego odlazak u restorane

Omiljena destinacija za život u inozemstvu, Hrvatima je Njemačka. No, u toj državi nisu toliko jeftini troškovi života. U usporedbi s drugim europskim državama, slovi kao relativno jeftina za život.

Prema statističkim podacima, za život u Njemačkoj u 2019. godini mjesečno je bilo potrebno 750 eura. Cijene hrane, smještaja i odjeće za 4,3 posto veće su od prosjeka u Europi. Najveći trošak u Njemačkoj je stanovanje. Stanarine se razlikuju po od mjesta do mjesta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako želite živjeti u glavnom gradu Berlinu u stanu od 30 kvadrata u prosjeku ćete platiti 16.22 eura po četvornom metru, prema portalu wohnungsboerse.net. To je za pet eura više od prosjeka. Za manji stan izdvojit ćete oko 795 eura. 

U Munchenu su pak, najskuplje stanarine. Za stan do 40 kvadrata platit ćete više od 26 eura po četvornom metru. Osim stanarine, tu su struja i druge režije. Struja se mjesečno plaća 29,42 centi za kilovat po satu, dok ostali troškovi (čišćenje stubišta, odvoz smeća, održavanje dvorišta i dr.) košta oko 215 eura, piše Deutsche Welle.

U Njemačkoj se više isplati kuhanje, nego odlazak u restorane. Ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura. Ako uz ručak želite popiti pivo, onda računajte da se za pola litre plaća oko 3,50 eura. Ukoliko niste za pivo i radije bi poslije ručka popili cappuccino, onda trebate računati da on u Njemačkoj u prosjeku košta 2,70 eura.

Pušenje zabranjeno u ugostiteljskim objektima

Namirnice u trgovini mogu varirati ovisno o odabiru trgovine. Pola kilograma bijelog kruha košta 1,24 eura, litra mlijeka oko 70 centi, a kilogram krumpira 1,06 eura.

Cijene vozne karte javnog prijevoza se znatno razlikuju od grada do grada, no u prosjeku karta košta dva eura. Gorivo se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila, porez i osiguranje. Sve u svemu, za manje vozilo vam u Njemačkoj mjesečno treba oko 200 eura.

Što se tiče odjeće i obuće, ponuda je raznolika. Tako ćete traperice platiti između 50 do 100 eura, a cipele koje su ranije koštale oko 200 eura, moći ćete kupiti na popustu od 50 ili 60 posto. 

Pušenje je u nekoliko njemačkih saveznih zemalja zabranjeno u ugostiteljskim objektima. Ako ste u Kolnu i bacite opušak na ulicu, platit ćete 50 eura kazne. 

Što se tiče telefoniranja, tu ima raznih opcija. Ponuda operatera je velika. Tako npr. trgovački lanac Aldi nudi 2 igabajta brzog Interneta, besplatno telefoniranje unutar Njemačke (sve mreže) za 7,99 eura. Paket važi četiri tjedna.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Reci što misliš!