Novosti / Svijet

Nova aplikacija

Napokon i kod nas! U samo nekoliko klikova doznajte sadrže li proizvodi koje koristite štetne kemikalije

Napokon i kod nas! U samo nekoliko klikova doznajte sadrže li proizvodi koje koristite štetne kemikalije
shutterstock

Informacije o štetnim tvarima do sada su se čekale i do 45 dana

Zelena akcija (ZA) predstavila je u petak aplikaciju Scan4Chem koja bi trebala omogućiti trenutačno informiranje o štetnim kemikalijama u proizvodima. Time žele potaknuti građane da provjeravaju ispravnost proizvoda i tako utječu na postupnu zamjenu štetnih kemikalija u proizvodima sigurnijom alternativom.

VEZANE VIJESTI:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatsku verziju mobilne aplikacije Scan4Chem predstavio je Eugen Vuković iz Zelene akcije kazavši kako aplikacija omogućava da odredbe o pravu na pristup informacijama iz europske Uredbe o kemikalijama -REACH u većoj mjeri zažive u praksi. Scan4Chem bi trebao olakšati potrošačima pristup informacijama koje bi trebale biti dostupne trenutačno, nasuprot dosadašnjem sustavu u kojem se odgovor na pismeni upit čekao i do 45 dana.

"Aplikacijom se zahtjev za informacijom upućuje dobavljačima skeniranjem barkoda proizvoda s pomoću mobilnog uređaja. Time se automatski sastavlja ispravno uobličen zahtjev za informacijom i upućuje na e-mail adresu dobavljača koji imaju zakonsku obvezu odgovoriti na ovakav upit", pojasnio je Vuković. Dodao je kako se upiti upisuju u bazu podataka u koju proizvođači unose podatke o raznim proizvodima. Baza podataka se širi s brojem upita. Podaci bi tako, za velik broj proizvoda, trebali potrošačima postati dostupni trenutačno, bez čekanja. Tu se radi ponajviše o neprehrambenim i nekozmetičkim proizvodima te o onima koji nemaju jasnu deklaraciju.

"Očekujemo kako će povećani broj zahtjeva za informacijama putem aplikacije potaknuti dobavljače da se odluče na korištenje aplikacije", rekao je Vuković. Nada se i da će proizvođači štetne kemikalije postupno mijenjati zdravijom alternativom.

REACH: Akt o postupnoj zamjeni štetnih tvari alternativom

Uredba REACH stupila je na snagu 2007., a riječ je o sveobuhvatnom zakonskom aktu EU o kemikalijama koji je, među ostalim, trebao potaknuti i postupnu zamjenu pojedinih zdravstveno i okolišno štetnih kemikalija sigurnijim alternativama. Važnu ulogu u tome trebale bi imati i odredbe o pravu na pristup informacijama.

Hrvatski zakon govori da su svi dobavljači proizvoda koji u sebi sadrže tvari s popisa tzv. posebno zabrinjavajućih tvari, u koncentraciji većoj od 0,1 posto udjela mase, dužni o tome na zahtjev obavijestiti potrošače u roku ne duljem od 45 dana. Zbog relativno dugotrajne i komplicirane procedure u praksi, ovo se pravo i dalje vrlo rijetko koristi.

Aplikacija na hrvatskom jeziku za IPhone i Android uređaje može se preuzeti preko App Storea i Google Play Storea. Razvio ju je međunarodni tim od 20 nevladinih udruga, među kojima je i Zelena akcija te državne agencije iz 13 zemalja EU u sklopu projekta "LIFE". 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!