Novosti / Svijet

IZBORI U ČETVRTAK

Bitka za Britaniju: Intelektualac ili karijeristički kameleon protiv radikalnog socijalista

Bitka za Britaniju: Intelektualac ili karijeristički kameleon protiv radikalnog socijalista
AP Images

Tko su čelnici Konzervativne i Laburističke stranke Boris Johnson i Jeremy Corbyn?

Britanci u četvrtak izlaze na parlamentarne izbore, a najveća bitka vodit će se, tradicionalno, između Konzervativne i Laburističke stranke. Konzervativce u izbore vodi Boris Johnson, a laburiste Jeremy Corbyn

Onima koji poštuju Johnsona, on je iskusan političar, intelektualac. Drugima je klaun i karijeristički kameleon. Ove potonje osobine neodoljivo navode na usporedbe s Donaldom Trumpom.

Uspoređuju ga s Trumpom

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Britanski premijer Boris Johnson, prostodušan i gafovima sklon bivši ministar vanjskih poslova i londonski gradonačelnik, dijeli više nego jednu osobinu s američkim predsjednikom.

VEZANI ČLANCI

Epitet "britanski Trump" sve se češće veže uz njega, nerijetko s rezignacijom.  Trumpu se usporedba sviđa i Johnsona zove prijateljem i pobjednikom. 

Bizarna scena iz kampanje za izbor čelnika konzervativne stranke u srpnju oslikava Johnsonovo neograničeno samopouzdanje, dovitljivost i prezir prema istini. 

Pred članovima stranke mahao je dimljenom haringom u pakiranju s ledom kako bi pokazao navodne troškove europskih pravila u pakiranju hrane. Bruxelles je brzo dokazao da Johnson ne govori istinu, ali takvi detalji njega ne zabrinjavaju. 

Njegova samouvjerenost i intelektualna taština iskovani su izvrsnim obrazovanjem kojim se uzdigao do jednog od najboljih studenata Etona, slavnog britanskog koledža, i predsjednika čuvenog debatnog društva na Oxfordu. 

Usporedbe s Trumpom prestaju kada Johnson počne koristiti svoju literarnu elokvenciju i citirati europske klasike ili Winstona Churchilla. 

Snažna glasa, besprijekorna naglaska i razbarušene plave kose, Johnson je nadaleko prepoznatljiv. 

Čovjek koji obećava da će konačno provesti Brexit rođen je kao Alexander Boris de Pfeffel Johnson u lipnju 1964. u New Yorku. Prije odlaska na Eton i Oxford, uživao je u privilegiranom djetinjstvu. 

Preteča 'fake newsa'

Prije ulaska u politiku stekao je ime u novinarstvu. The Times mu je dao otkaz 1988. pošto je izmislio citat jednom znanstveniku. Kasnije je priznao da mu je to bila najveća pogreška. 

Potom je izvještavao iz Bruxellesa za The Telegraph i podigao mnoge obrve svojim živopisnim pisanjem.  Pascal Lamy, glavni savjetnik predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa 90-ih godina, kazao je da je Johnson "tada radio ono što će 30 godina kasnije biti proglašeno 'fake newsom' i provokacijama". 

Unatoč sumnjama, Johnson je stekao ugled hrabrim i šaljivim pisanjem što mu je nakon povratka u London privrijedilo odličan posao u Spectatoru. 

Još kao novinar urednik toga prokonzervativnog lista, Johnson se kao kandidat konzervativaca natjecao na parlamentarnim izborima 2001. i osvojio mandat u izbornoj jedinici Henley. 

Zastupnik je bio do 2008. kada je osvojio srca Londončana i pobijedio na izborima za gradonačelnika. 

U parlament se vratio 2015. i bio jedan od najglasnijih konzervativaca u referendumskoj kampanji za napuštanje EU-a, suprotno željama tadašnjeg stranačkog čelnika i premijera Davida Camerona, i pripomogao da se tankom većinom izglasa Brexit. 

U kampanji ga se kritiziralo da potpiruje protuimigracijske osjećaje i iznosi sulude tvrdnje o tome koliko bi Britanija mogla uštedjeti ako prestane s financijskim doprinosima Bruxellesu. 

Lepet u golubarniku

Bivši premijer Cameron, koji s Johnsonom dijeli obrazovanje na Etonu i Oxfordu, u nedavno objavljenim memoarima napisao je da je Johnson podržao brexit 2016. samo zato jer će mu to pomoći u političkoj karijeri. 

Johnson je bio i žestok protivnik sporazuma o Brexitu koji je s Bruxellesom dogovorila njegova prethodnica Theresa May. 

Postao je "veleposlanik za doba populističkog izvrtanja istine", smatra Cameron. 

Nedavno je izjavio da mu je hobi da od drvenih kutija za vino izrađuje makete autobusa, a mnogi su pomislili da ni to nije istina. 

Johnson se nedavno razveo od supruge Marine Wheeler s kojom ima četvero djece. Sada u Downing Streetu živi s Carrie Symonds (31), bivšom savjetnicom za medije u Konzervativnoj stranci. O svom privatnom životu, rekao je, više ne želi razgovarati. 

Mnogi protivnici, čak i neki prijatelji, optužuju ga za poticanje islamofobije, rasističke komentare i laganje u osobnom i privatnom životu. 

On za to mnogo ne mari.

 "Ako ponekad kažem nešto što uzrokuje lepet u golubarniku i ako to zadobije pažnju ljudi ili ih zainteresira za politiku, onda mislim da to nije loša stvar", kazao je u intervjuu BBC-ju početkom godine. 

Jeremy Corbin - Predstavnik socijalističkog krila Laburističke stranke

Neki laburistički zastupnici koji su sredinom 2015. nominirali Jeremyja Corbyna kao kandidata za predsjednika stranke učinili su to samo zato da predstavnik socijalističkog krila stranke dobije priliku. Nisu mislili da ima ozbiljne izglede. 

Međutim, na krilima tisuća novih, mladih članova stranke i s podrškom velikih sindikata, Corbyn je pomeo konkurenciju.  Iako je od 1983. bio parlamentarni zastupnik iz sjevernolondonske izborne jedinice Islingtona, do tada je izvan glavnog grada bio je slabo poznat.

Corbyn danas sa svojom trećem suprugom živi u skromnoj kući u Islingtonu. Londonom se vozi biciklom i odani je navijač Arsenala, kluba iz sjevernog dijela grada. 

U službenoj mu biografiji piše da je na čelo stranke stigao "na valu nade za novom vrstom politike". Ali posljednje ankete ukazuju na to da je najnepopularniji vođa oporbe od 1977. godine. 

Mlitavo protiv Brexita

Kada je prvi put službeno poveo oporbu u parlamentu, Corbyn je uvjerio tadašnjeg premijera Davida Camerona da prihvati manje antagonističku i manje osobnu formu debate. 

Iako se konzervativci primirja nisu dugo držali, Corbyn među svojim pobornicima zadržao imidž čestitog političara s integritetom.

Ali to nije dovoljno da zadovolji žestoke kritičare u vlastitoj stranci. Iako ima veliku podršku među običnim članstvom, mnogi ga laburistički zastupnici vide kao osobu koja izaziva podjele i nevoljko se drži službene stranačke politike. 

Oni ga, na primjer, kritiziraju zbog mlitave kampanje protiv Brexita uoči referenduma. Većina birača iz izbornih jedinica koje zastupaju laburisti podržavaju Brexit, naročito u srednjoj i sjevernoj Engleskoj. 

Corbynovi čvrsti principi na ostalim pitanjima ojačali su mu potporu u bazi, a usput služe i kao anatema kritičarima. 

Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je redovan govornik na skupovima protiv rasizma, za podršku Palestincima i protivljenju britanskom nuklearnom oružju ili sudjelovanju u Zaljevskom ratu. 

Svoje najbliskije socijalističke saveznike iz toga doba i danas ima uz sebe.  

Bijes stranačkih kolega navukao je protivljenjem obnovi britanskih nuklearnih podmornica iz programa Trident, iako je službeni stav stranke bio da podmornice moderniziraju. 

Otvorena vrata

Srednja struja laburista optužuje ga također da nije uspio iskorijeniti kulturu antisemitizma koje pojedini članovi lijevog krila stranke potpaljuju vatrenim zagovaranjem palestinskih ciljeva uz povremeno rasističko kritiziranje Izraela i Židova. 

Corbyn tvrdi da radi na tome, ali je najutjecajniji britanski židovski list Jewish Chronicle pozvao birače da ne glasaju za njega na izborima. Isto je učinilo i nekoliko uglednih rabina. 

Glavni rabin u Britaniji Ephraim Mirvis nedavno je izjavio da je borba protiv antisemitizma u laburističkim redovima "neiskrena", a Corbyna ocijenio "neprikladnim" za premijera. 

"Naša je stranka jasno dala do znanja kad sam izabran za čelnika, i poslije toga, da antisemitizam u bilo kojem obliku neprihvatljiv i u našoj stranci i u našem društvu i ispričavam se onima koji su zbog toga patili", rekao je Corbyn u nedavnom razgovoru za BBC. 

Corbynovo vođenje stranke dvaput je bilo na kušnji. Nakon pobune laburističkih zastupnika 2016. godine, stranačko članstvo uvjerljivo ga je potvrilo kao lidera. Obećao je tada nastavak borbe protiv "nepravde, nejednakosti, zanemarivanja, nesigurnosti, predrasuda i diskriminacije". 

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 2017. laburisti su prošli bolje od očekivanog što je Corbynu omogućilo da nastavi voditi stranku. Mnogi su, međutim, uvjereni da on nije pravi čovjek za to. 

Corbyn je na stranačkom mitingu 6. studenoga kazao da i dalje ima ambicije i snage Britaniji donijeti novi stil političkog liderstva i radikalne socioekonomske promjene. 

"Dobar lider ne proleti kroz vrata i zalupi ih u lice onima iza njega. Dobar lider drži vrata otvorenima drugima da prođu". 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!