Novosti / Svijet

Glasanje o opozivu

Demokrati objavili optužnicu protiv Trumpa, on im brzo odgovoriou svom stilu: 'Optužbe su komične'

Demokrati objavili optužnicu protiv Trumpa, on im brzo odgovoriou svom stilu: 'Optužbe su komične'
www.shutterstock.com

Trump je reagirao na kratku izjavu šefova demokrata u Kongresu koji su zadržali dvije optužnice protiv njega, zloporabu ovlasti i opstruiranje Kongresa.

Demokrati su u utorak objavili formalne optužbe protiv predsjednika Donalda Trumpa tereteći ga za zloporabu ovlasti i opstruiranje Kongresa na osnovi čega traže njegov opoziv.

Zastupnički dom trebao bi o optužbama glasati u punom sastavu idući tjedan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANE VIJESTI:

Taj će dom, u kojem većinu imaju demokrati, gotovo sigurno glasati da se republikanskog predsjednika opozove, čime će se otvoriti put za suđenje u Senatu, koji kontroliraju republikanci, a ono će vjerojatno početi u siječnju.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma, Jerrold Nadler, rekao je novinarima da je Trump ugrozio ustav Sjedinjenih Država, naštetio integritetu predsjedničkih izbora 2020. i ugrozio nacionalnu sigurnost.

"Nitko, čak niti predsjednik, nije iznad zakona", rekao je.

Demokrati su 24. rujna pokrenuli istragu o optužbama da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o njegovu demokratskom političkom suparniku, bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu, na izborima 2020.

Demokrati ga optužuju da je zlorabio ovlasti uskrativši vojnu pomoć Ukrajini te nudeći mogući sastanak u Bijeloj kući kao protuuslugu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da objavi da pokreće istragu protiv Bidena.

Republikanci optužuju demokrate da žele dovesti u pitanje rezultate izbora 2016. "lovom na vještice" protiv Trumpa, koji odbacuje sve optužbe.

Trump u Senatu najvjerojatnije neće biti proglašen krivim jer taj dom kontrolira njegova stranka.

Predsjednik Trump odgovara

Američki predsjednik Donald Trump je kritizirao je "komične" optužbe koje su istaknuli demokrati u proceduri njegova opoziva.

"Jerry Nadler (predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma) je rekao da sam vršio pritisak na Ukrajinu sa svrhom uplitanja u izbore 2020. Komično i on zna da to nije istina", napisao je na Twitteru upozorivši ponovo da se radi o "lovu na vještice".

Trump je reagirao na kratku izjavu šefova demokrata u Kongresu koji su zadržali dvije optužnice protiv njega, zloporabu ovlasti i opstruiranje Kongresa.

Trump će se dvjema "neutemeljenim" optužbama koje su demokrati iznijeli pozabaviti tijekom suđenja u Senatu kamo se cijeli proces koji su pokrenuli demokrati sada seli.

"Predsjednik će se baviti ovim lažnim optužbama u Senatu i očekuje da će biti u potpunosti oslobođen krivnje zato što nije učinio ništa loše", rekla je u priopćenju glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!