Novosti / Svijet

neki su pobjegli

Nisu poštovani propisi sigurne gradnje: Počela uhićenja zbog smrti 51 osobe u potresu u Albaniji

Nisu poštovani propisi sigurne gradnje: Počela uhićenja zbog smrti 51 osobe u potresu u Albaniji
AP Images

Dvoje od devetero privedenih u subotu pod optužbom za ubojstvo jesu vlasnici dva hotela koja su se urušila

 Albanski tužitelji izdali su nalog za uhićenjem nekolicine odgovornih zbog zloporabe vlasti i pogibije 51 osobe u potresu magnitude 6,4 potkraj studenog. U potresu su se urušili na deseci zgrada.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Policija i tužitelji objavili su da su početne istrage pokazale da se "gubitak života u urušenim zgradama dogodio i zato što građevinari, inženjeri i vlasnici nisu poštovali propise, norme i standarde sigurne gradnje".

potres u Albaniji

Tužitelji su izdali 17 naloga za uhićenje, objavila je policija. Dvoje od devetero privedenih u subotu pod optužbom za ubojstvo jesu vlasnici dva hotela koja su se urušila. U tim su hotelima u Draču, drugom najvećem albanskom gradu i najvećoj luci, poginule četiri osobe.

Treći je uhićeni upravitelj policijskog odmarališta u kojem je poginuo visoki dužnosnik policije.

Tijekom tri desetljeća od sloma komunističke vlasti 1990. mnogi su se Albanci preselili u gradove i zauzeli terene i zgrade bez ozbiljnijeg nadzora vlasti.

Mnoge od zgrada otad su legalizirale vlade željne glasova, no dijelom su legalizirane i zbog nastojanja da se ti prostori urbaniziraju uvođenjem kanalizacijskog sustava i gradnjom cesta.

Potres u Albaniji

Oba hotela na plaži južno od Drača izgrađena su ilegalno, a drugi je i protuzakonito legaliziran, priopćila je policija.

Policija je rekla da su neki od 17 optuženika pobjegli iz zemlje nakon potresa koji se dogodio 26. studenog.

Višekatnice i neboderi izgrađeni duž obale nakon sloma komunističke vlasti većinom su hoteli i apartmani namijenjeni strancima i Albancima, uključujući i etničke Albance s Balkana i iz dijaspore. Većina tih zgrada u potresu nije pretpjela štetu.

Albanija tek treba izračunati cijenu obnove i ponovne gradnje domova za 14.000 ljudi koji su nakon potresa postali beskućnici.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Reci što misliš!