Novosti / Svijet

Teroristi u susjedstvu

Zbog snova o kalifatu dvojac deportiran u Bosnu i Hercegovinu ravno u pritvor

Zbog snova o kalifatu dvojac deportiran u Bosnu i Hercegovinu ravno u pritvor
ap images

Dvojicu radikalnih islamista su nakon sloma ISIL-a zarobili pripadnici koalicijskih snaga

Državno Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak određivanje pritvora za još dvojicu radikalnih islamista osumnjičenih za terorizam koji su prošlog tjedna s pet svojih suboraca deportirani u BiH nakon sloma terorističke organizacije Islamske države (IS). 

VEZANE VIJESTI:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pritvor je zatražen za Armena Dželku koji je 2013. godine otputovao u Siriju, odnosno Muharema Dunića koji je u Siriju otputovao  2014. zajedno  sa svojom suprugom, gdje su se priključili IS-u.

Tužiteljstvo je ocijenilo da je pritvor potreban zbog opasnosti od bijega osumnjičenih. Na slobodi bi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili sudionike, koji će svjedočiti o njihovu boravku i ratovanju u Siriji, smatra tužiteljstvo. 

Nadalje drži da bi na slobodi osumnjičeni Dželko i Dunić mogli počiniti novo kazneno djelo čime bi uznemirili građane i javnost.

Po navodima Tužiteljstva Dunić i Dželko su u okviru formacija ISIL-a sudjelovali u ratnim aktivnostima koja su 'teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s ciljem formiranja kalifata Islamske države na prostoru dvije ratom zahvaćene države'. 

Dvojicu radikalnih islamista su nakon sloma ISIL-a zarobili pripadnici koalicijskih snaga te su ih držali u zarobljeničkim logorima odakle su izručeni u BiH. U priopćenju se navodi da su Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije pribavile veliki broj dokaza o odlasku i boravku osumnjičenih na području Sirije.

Za tu dvojicu radikalnih islamista naknadno je, nakon kaznene obrade u državnoj policijskoj agenciji (SIPA), zatraženo određivanje pritvora budući da za njih nije bila raspisana međunarodna tjeralica zbog terorističkih aktivnosti.

Međunarodna tjeralica zbog terorizma raspisana je ranije za Emira Ališića, Seada Kasupovića, Miralema Berbića, Jasmina Keserovića i Hamzija Labidiju i njima je već određen jednomjesečni pritvor. 

Ta petorica dio je skupine od sedam muškaraca koji su u četvrtak u Sarajevu prevezeni posebnim letom američkog vojnog zrakoplova iz Sirije.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!