Ostani doma
Novosti / Svijet

sporna knjiga

Bivši papa Benedikt XVI. povukao ime sa sporne knjige, tvrdi da je riječ o nesporazumu

Bivši papa Benedikt XVI. povukao ime sa sporne knjige, tvrdi da je riječ o nesporazumu
Shutterstock

Na koricama su fotografije Benedikta XVI. i kardinala Saraha, zato se zaključilo da su njih dvojica autori

Bivši papa Benedikt XVI. prekinuo je 48-satni metež u Vatikanu zatraživši da se njegovo ime i potpis povuku sa sporne knjige koja uskoro izlazi a protumačena je kao pokušaj utjecaja na papu Franju u vezi sa svećeničkim celibatom.

Izazov katoličkog krila papi

"Mogu potvrditi da sam jutros, po naputku Pape emeritusa, zatražio od kardinala Roberta Saraha", glavnog autora knjige, "da stupi u kontakt s nakladnicima i zamoli ih da ime Benedikta XVI. uklone iz knjige", rekao je mons. Georg Gaenswein, dugogodišnji osobni tajnik Nijemca Josepha Ratzingera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na koricama knjige pod nazivom "Iz dubine naših srdaca" koja u srijedu izlazi u Francuskoj, fotografije su Benedikta XVI. i kardinala Saraha, što upućuje na zaključak da su njih dvojica autori.

Francuski dnevnik Le Figaro u nedjelju je objavio izvatke iz te knjige za koju je rekao da je nastala u suradnji dvojice visokih prelata. Knjigu su neki protumačili kao izazov konzervativnog krila Katoličke Crkve upućen papi Franji u vezi s pitanjem celibata koje je ujedno društveno i vjersko. 

Povlačenje potpisa

Benedikt XVI. u knjizi navodno kaže da je istupio jer "Nije mogao šutjeti" ("Silere non possum!"). U knjizi se od svekolike Crkve traži da ne dopusti da padne pod "utjecaj lošeg pokroviteljstva, teatralnih uprizorenja, sotonskih laži, pogrešaka koji su u modi i kojima se želi okrnjiti svećenički celibat". 

Joseph Ratzinger ne traži samo da se povuče njegovo ime kao koautora, nego i da njegov potpis više ne bude u predgovoru i u pogovoru knjige, dodao je mons. Gaenswein.

"Papa u miru je znao da kardinal piše knjigu pa mu je poslao svoje bilješke o svećeništvu dopustivši mu da ih iskoristi po svome nahođenju. No nije dao odobrenje ni za kakvo pisanje knjige s dvostrukim potpisom, niti je vidio i odobrio izgled korica", rekao je njemački nadbiskup koji je dugi niz godina uz Benedikta XVI.

"Riječ je o nesporazumu koji ne dovodi u pitanje iskrene namjere kardinala Saraha", zaključio je mons. Gaenswein.

Reci što misliš!