Novosti / Svijet

ALARMANTNO STANJE

Smog je prekrio drugi najveći grad u Australiji: Kvaliteta zraka bila je na opasnoj razini

Smog je prekrio drugi najveći grad u Australiji: Kvaliteta zraka bila je na opasnoj razini
Shutterstock, ilustracija

Tijekom noći Melbourne je imao najzagađeniji zrak na svijetu. Takvi uvjeti nastaju kad je temperatura niža i kad se čestice mogu taložiti na tlu

Zbog australskih megapožara zrak u Melbourneu je među najzagađenijim na svijetu. Iako je vatra pod kontrolom već nekoliko dana, novi val požara, kaže australski premijer, je na vidiku.

Nikad gore vrijeme ni za tenisače i publiku na Australian Openu jer već je bilo velikih problema na kvalifikacijama. Mečevi i treninzi morali su se odgoditi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Smog je prekrio drugi najveći grad na australskom kontinentu u kojem živi gotovo pet milijuna ljudi. Za svoje zdravlje zabrinuli su se stanovnici jer je kvaliteta zraka do podneva bila na opasnoj razini.

Tijekom noći Melbourne je imao najonečišćeniji zrak na svijetu. Takvi uvjeti nastaju kad je temperatura niža i kad se čestice mogu taložiti na tlu. Tijekom dana je toplije pa će se stanje poboljšati, potvrđuju stručnjaci. S rastom temperatura čestice će se podignuti, ali noćas je u Melbourneu bilo jako loše stanje.

A gradom šeću i brojni turisti, među njima i ljubitelji bijelog sporta koji su došli radi Australian Opena. I ondje su zbog onečišćenja počeli problemi. Tijekom kvalifikacija za prvi Grand slam turnir u godini slovenska tenisačica Dalila Jakupović zbog gušenja je predala meč pa su organizatori nakratko odgodili treninge i mečeve.

U požarima koji već tri mjeseca haraju sjeverom i istokom kontinenta život je izgubilo 28 ljudi i čak nekoliko milijuna životinja. Svijet se ujedinio za Australiju. I dalje se šalju donacije. Primjerice, jedan američki Zoološki vrt šivao je torbe za klokane. A podrške i donacija trebat će još jer strašnim požarima se ne nazire kraj.

Australski premijer je obećao 50 milijuna američkih dolara farmerima. Uništeno je 12 milijuna hektara zemlje.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!