Ostani doma
Novosti / Svijet

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Izvješće američke agencije pokazalo: Crno tržište je krivo za bolesti pluća, a ne e-cigarete

Izvješće američke agencije pokazalo: Crno tržište je krivo za bolesti pluća, a ne e-cigarete
shutterstock

Novo izvješće američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti posve je pobilo ideju da su ozljede pluća koje su se dogodile prošlog ljeta uzrokovane pušenjem električnih cigareta

Novo izvješće američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti negiralo je uvjerenje da su ozljede pluća koje su se dogodile prošlog ljeta kod nekih pušača uzrokovane pušenjem električnih cigareta. Prema američkomi Centru za kontrolu i prevenciju bolesti čini se da su bolesti povezane isključivo s pušenjem marihuanskih električnih cigareta od kojih je većina kupljena na crnom tržištu, a ne nikotinskim e-cigaretama.

Prema posljednjim nalazima Centra, samo je jedan od šestero pacijenata s oštećenim plućima kazao da je kupio marihuana vape regularno u trgovini, ostali su ih kupili na crnom tržištu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Proizvođači proizvoda od kanabisa možda su ih nehotice pomiješali sa sastojkom ili sastojcima koji su uzrokovali ozljede pluća i oni bi trebali odgovarati za to. Ali to ne znači da su marihuanske električne cigarete, a pogotovo ne sve e-cigarete, premalo regulirane. Čak i prodavači povrća ponekad pogriješe, uzrokujući rasprostranjene epidemije bolesti.

VEZANE VIJESTI:

Odgovor u tim slučajevima nije ni panika ni poziv za zabranu svake salate. To samo zahtijeva bolje standarde i, možda, različite vrste nadzora. Umjesto takva odmjerenog odgovora kojim bi se poboljšala sigurnost potrošača, histerija koja je izbila zbog e-cigareta koje nisu uzrok bolesti pluća dovela je do potpune zabrane nikotinskih i aromatiziranih e-cigareta.

Unatoč sve većim dokazima o tome da su marihuanske e-cigarete koje su  kupljene ilegalno, a ne nikotinske e-cigarete uzrok plućnih bolesti, nije smanjena histerija oko e-cigareta u SAD-u gdje su se zakonodavci odlučili - na prohibiciju. 

Zabrana neće pripomoći sprječavanju epidemije uzrokovane proizvodima na crnom tržištu, a stvaranjem još većeg crnog tržišta koje uključuje ne samo kanabis već i nikotinske e-cigarete, buduće epidemije mogle bi biti češće i veće.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!