Novosti / Svijet

Što se događa?

Još četiri slučaja nepoznate upale pluća u Kini, o misterioznom virusu i dalje se ne zna gotovo ništa

Smatra se da je veletržnica morskih plodova u Wuhanu epicentar zaraze

Kineske zdravstvene vlasti izvijestile su u subotu da su otkrile još četiri slučaja nepoznate upale pluća u gradu Wuhanu, u kojem je prošlog mjeseca ta bolest prvi put otkrivena. Zasad se vjeruje da ju uzrokuje novi soj koronavirusa koji inače mogu uzrokovati infekcije u rasponu od prehlade do SARS-a.

Četiri osobe kojima je upala pluća dijagnosticirana u četvrtak sada su u stabilnom stanju, objavilo je Zdravstveno povjerenstvo grada Wuhana, a ova subotnja izjava prva je potvrda vlasti novih slučajeva u gotovo tjedan dana. Uslijedila je dan nakon što je potvrđena smrt drugog pacijenta od te upale pluća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do sada je zaraženo gotovo 50 ljudi, među njima su oni koji su putovali u Wuhan ili ondje žive, ali Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na mogućnost širenja epidemije, pogotovo ako se uzme u obzir da brojni Kinezi najavljuju putovanja u inozemstvo idući tjedan zbog praznika u povodu kineske nove godine. To izaziva zabrinutost zbog mogućeg širenja bolesti u druge dijelove svijeta.

Tajland je tako ovog tjedna izvijestio o dva slučaja koronavirusa kod kineskih putnika iz Wuhana, a Japan je potvrdio jedan slučaj u koji je bio uključen japanski državljanin koji je putovao u Wuhan.

Kineske zdravstvene vlasti dosad su priopćile kako se čini da novi virus otkriven u Wuhanu nije smrtonosan, ali priznaju da o njemu i dalje premalo znaju, uključujući njegovo podrijetlo i koliko se lako prenosi s osobe na osobu.

Smatra se da je veletržnica morskih plodova u Wuhanu u središnjoj Kini epicentar zaraze, ali vlasti kažu da su neki od 45 pacijenata kod kojih su identificirali virus negirali da su bili na toj tržnici.

Zbog svega toga, SAD je priopćio da počinje s detaljnijim pregledavanjem putnika u tri američke zračne luke: u San Franciscu, New Yorku i Los Angelesu ne bi li otkrili one koji dolaze izravnim ili povezujućim letovima iz Wuhana i koji eventualno mogu imati simptome novog virusa.

Sjećanja u Aziji još su svježa na epidemiju teškog akutnog respiratornog sindroma iz 2002., koja se pojavila u Kini i od koje je umrlo gotovo 800 ljudi diljem svijeta.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!