Ostani doma
Novosti / Svijet

'Skandalozan članak'

Burne reakcije zbog eseja u NY Timesu o Karadžiću: 'Ismijavaju žrtve genocida...'

Burne reakcije zbog eseja u NY Timesu o Karadžiću: 'Ismijavaju žrtve genocida...'
AP Images/Screenshot

Zbog eseja u NY Timesu oglasili su se iz Instituta za istraživanja genocida Kanada te Kongresa Bošnjaka Sj. Amerike

Američka istražiteljica Jessica Stern, u New York Timesu je napisala esej o 48 sati koje je provela s Radovanom Karadžićem. U eseju je opisala zašto mu je dopustila da je iscjeljuje bioenergijom. 

Prvi put to se dogodilo 23. siječnja 2015. godine. Piše kako je Karadžić, dok se skrivao zbog genocida tijekom rata, promijenio identitet i ona je htjela shvatiti zašto. Institut za istraživanje genocida u Kanadi i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike tvrdi za njen esej da je u suprotnosti sa svim relevantnim podacima i dokazima koji potvrđuju, verificiraju te dokazuju genocidni plan te namjeru pa i izvršenje genocida nad Bošnjacima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 Proglasili su istraživačicu "očiglednim primjerom rastuće antibosanske koalcije" te su ju prozvali da "duboko vrijeđa ljudski um te da ismijava i ponižava žrtve genocida". 

"Pokušava negirati zločin genocida u BiH"

"Esej Jessice Stern duboko vrijeđa ljudski um i ismijava i ponižava žrtve genocida, najvećeg zločina poslije holokausta u Europi. Svojim esejom Jessica Stern pokušava negirati zločin genocida u Republici Bosni i Hercegovini, čime, imajući u vidu znanstvenu činjenicu da negiranje genocida predstavlja zadnju fazu procesa genocida, neposredno sudjeluje u zločinu genocida nad Bošnjacima.

Također ovim esejom se nagrađuju planeri, organizatori i izvršitelji zločina genocida i time legalizira i legitimizira upotrebu sile nad nezaštićenim i nenaoružanim civilima i civilnim stanovništvom", priopćili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada te Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. 

Pozvali su i Predsjedništvo, Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da lobiraju za istinu o agresiji i genocidu u BiH te da to uvrste u sastavni dio lobiranja za bolju državu Bosnu i Hercegovinu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!