Novosti / Svijet

počeo u kini

Širi se panika zbog misterioznog virusa: Sve počinje simptomima obične prehlade, a onda...

Novi virus vrlo je sličan SARS-u, pripada istoj obitelji korona virusa, napada respiratorni sustav

Cijeli svijet priča o virusu koji je znanosti dosad bio nepoznat. Je li to novi SARS? Je li doista krenuo s kineske tržnice ribe i morskih plodova? Trebamo li ga se bojati? Pojavio se u Kini, gradu Wuhanu, sada i Tajlandu, Japanu i Južnoj Koreji. Uzrokuje tešku upalu pluća, dosad je oboljelo 1700, a umro četvero ljudi.  Znanstvenici su objavili da se prenosi s čovjeka na čovjeka.

Simptomi  izgledaju kao prehlada

Tisuće ljudi, stotine kilograma svježe ulovljene ribe, mačke, psi i štakori. Tipična kineska tržnica u pokrajini Wuhan smatra se izvorom zaraze novom vrstom korona virusa koji napada dišni sustav. Za sada se pretpostavlja da je zaraženo oko 1700 ljudi,  oko 200 ih se liječi u bolnici, a troje ih je umrlo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Osobitosti su još u velikoj mjeri nepoznate, većina ima povišenu temperaturu i kašalj, kod 198 ljudi koliko znamo za sada su blagi i umjereni simptomi bolesti, kod nekih se javlja i bol u plućima'', objašnjava Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Prvi slučaj zabilježen je u prosincu, a simptomi na početku izgledaju kao kod obične prehlade, zbog čega zaražena osoba ne zna da joj je potrebna medicinska pomoć. Vrlo brzo preraste u blagu upalu pluća, zbog čega se virus pokazao smrtonosnim za troje kroničnih bolesnika.

''Svi za koje smo otkrili da su zaraženi su zadržani u bolnici. Preusmjerili smo sve resurse i stručnjake na jedno mjesto kako bismo smanjili mogućnost širenja zaraze'', kazao je Huang Chaolin, v.d. ravnatelja bolnice Wuhan.

Svi zaraženi bili na tržnici 

U pokrajini Wuhan živi 11 milijuna stanovnika zbog čega su na lokalnom aerodromu postavljene i termalne kamere kako bi osoblje aerodroma moglo zadržati svakoga s povišenom temperaturom. Svi zaraženi ili tamo žive ili su bili nedavno u posjetu tom gradu. I da, posjetili su i tržnicu.

To uključuje i 66-godišnjeg muškarca iz Japana koji je u Wuhan otišao posjetiti rodbinu. Na Tajlandu su dvije starije žene iz iste pokrajine zadržane na aerodromu zbog visoke temperature i kašljanja koji su se kasnije pokazali kao simptomi novog virusa. Isti je i slučaj 35-godišnjakinje iz Južne Koreje koja je u zemlju sletjela već zaražena.

Budući da su svi zaraženi boravili u istoj pokrajini i jeli na istoj tržnici, epidemiolozi su vjerovali da se virus prenosi sa životinje na čovjeka. Da je tomu tako, bilo bi lako kontrolirati epidemiju, no neslužbeno doznajemo da to nije slučaj. Kineski epidemiolozi u ponedjeljak navečer su otkrili slučaj u kojemu se virus prenio s jedne osobe na drugu.

''Moramo reći da su simptomi pacijenata za koje znamo da su se zarazili jako blagi. Našli smo svih 736 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženima, za sada smo 681 osobu pustili kući'', rekao je Li Gang, ravnatelj Epidemiološkog instituta u Wuhanu.


Novi virus vrlo je sličan SARS-u, spada u istu obitelj korona virusa, napada respiratorni sustav, zaraza je potekla od životinja, a sada se širi i ljudskim kontaktom. Zbog SARS-a je od 2002. do 2003. u Kini umrlo 650 ljudi, a virus su među ljude proširile cibetke (životinje slične mački). No SARS se širio puno većom brzinom.

''Za sad nema mjesta za paniku, nema oboljelih u drugim zemljama, za sad su svi oboljeli u drugim zemljama došli iz pokrajine Wuhan'', izjavio je Kaić.

Dobra vijest je da je dosad 25 oboljelih uspješno izliječeno i pušteno na kućnu njegu, no loša je da će zbog kineske Nove godine ovim područjem proći stotine milijuna ljudi. Zbog toga stručnjaci savjetuju dezinfekciju ruku, nošenje maske na ustima, dobro prokuhavanje sve hrane te odlazak liječniku čim se primijete prvi simptomi.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!