Novosti / Svijet

pretjerana reakcija

Nepotrebna panika: Strah od koronavirusa uzrokovao je da Slovenka sama sebi ugrozi zdravlje

Nepotrebna panika: Strah od koronavirusa uzrokovao je da Slovenka sama sebi ugrozi zdravlje
AP Images

Panika u Sloveniji uzrokovala je i 50 posto manji promet u restoranima kineske hrane

Da epidemiju koronavirusa prati nepotrebna panika vlastitim primjerom pokazala je 40-godišnjakinja iz okolice Kopra koja je zbog žestoke dezinfekcije završila na hitnoj pomoći.

Panika zbog prijateljskog poljubca

Kako u petak prenose mediji, ona je nakon prijateljskog poljupca sa znancem za kojega u tom trenutku  nije znala da je boravio u Aziji svoje lice tretirala koncentriranim dezinfekcijskim sredstvom, što je završilo blažim opekotinama i jakom boli, pa je završila u ambulanti hitne pomoći.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Infektolog Aloj Ihan tvrdi da panika u slučaju novog koronavirusa, koji u Sloveniji još nije zabilježen, nema smisla jer je stopa smrtnosti kod te zaraze približno ista kao i kod obične gripe. U Sloveniji je do sada zbog sumnje na zarazu novim koronavirusom testirano šest osoba, ali su rezultati bili negativni.

Utjecaj na slovenski turizam

Nacionalni institut za javno zdravlje naveo je u priopćenju za javost  da se mortalitet od spomenute zaraze u Kini za sada procjenjuje na dva do 4 posto, te da je smrtnost veća u prvom redu kod starijih osoba s kroničnim bolestima.

Kako prenose slovenski mediji, štete od pojave novog koronavirusa mogao bi imati kratkoročno slovenski turizam jer su iz Azije, pa i Kine zadnjih godina u porastu turističke ture i kraći turistički aranžmani, pa je već otkazano više grupa turista iz Azije koje su ovaj i idući mjesec trebale posjetiti Postojnsku jamu i druge prirodne znamenitosti.

Zadnjih je tjedana, unatoč navodima stručnjaka da je hrana u popularnim kineskim restoranima sigurna, znatno smanjen posjet ljubitelja te hrane, pa im je promet pao i do 50 posto.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!