Ostani doma
Novosti / Svijet

Slobodni zidari u Srbiji

Bivši političar otkrio da među masonima ima i ministara! 'Naši rituali su tajna'

Za razliku od hrvatskih masonskih loža, one u Srbiji nešto su opuštenije

Osim uključenih u aferu Masoni zbog koje je ostavku podnio i glavni državni odvjetnik o članstvu u Slobodnim zidarima gotovo nitko ne želi javno govoriti.

I inače zatvoreno društvo ovih je dana postalo još zatvorenije. Za razliku od hrvatskih masonskih loža, one u Srbiji nešto su opuštenije. Kako stoje stvari kod naših susjeda?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas je počasni veliki majstor Velike Lože Srbije, a nekoć je Dragoslav Pavlović bio i mason i političar.  Obnašao je dužnost predsjednika Skupštine općine Niš te bio i delegat savezne općine. 

"Svi ustanu i stoje mirno dok ne dođe starješina i ne izda zapovijed - sjedite braćo", rekao je počasni veliki majstor Velike lože Srbije u Nišu Dragoslav Pavlović.

VEZANE VIJESTI:

Masonsku zakletvu položio i ministar

Masonsku zakletvu u Srbiji je položio i jedan ministar.

"Ima tu i političara, ima i policajaca, ima i inženjera, radnika, ekonomista, ima svakojakih", kazao je Dragoslav Pavlović.

Svi su, kažu, na istom zadatku neovisno o tome kojim se poslom bave i kojoj loži pripadaju, a njihov zadatak je izgradnja sebe i boljeg društva. A na to se zaklinju nad Biblijom ili nekom drugom svetom knjigom.

"Kad se loža otvori, kroz ložu se ne može nitko kretati. Ni starješina ni veliki majstor bez toga da ga obrednik sprovodi kroz ložu ako treba nešto prošetati, da ide negdje, da nešto kaže, da izađe, da uđe", dodao je Pavlović.

"Da smo tajna organizacija, ja sad ovdje ne bih sjedio"

Nikola je Slobodni zidar još od svoje dvadesete. Iniciran je kao lufton, sin masona. Lufton je doslovnom prijevodu mladunče vuka koji još siše. 

"Da smo tajna organizacija ja ne bih sad sjedio ovdje pred vama ovako obučen niti bi ste vi imali priliku da snimate ovaj hram.

"Mi smo registrirano udruženja građana kao i svako drugo. Ono što je tajna u masoneriji su naši rituali i znaci prepoznavanja i stvari na kojima se mi bavimo na zatvorenim radovima", izjavio je Nikola Mitrović, veliki majstor Velike nacionalne lože Srbije.

Ni on ne spori da u njihovu društvu ima i onih koji su na vlasti. "Ima naravno kao što ih ima i opoziciji ima ih i na vlasti", dodaje Mitrović.

Velika nacionalna loža Srbije radi pod zaštitom Velike lože Francuske. Pola francuskih, kao i američkih predsjednika su bili masoni. U Francuskoj nije problem biti u isto vrijeme na javnoj dužnosti i u Slobodnim zidarima. 

"Sada više ne radim jer biti Veliki majstor Velike Lože Francuske zahtjeva da se radi svakog dana. Nekada sam obavljao dužnost policijskog službenika u tajnoj službi", kazao je Pierre-Marie Adam.

Obzirom na svu tajnovitost oko slobodnih zidara, ali i visok društveni položaj masona ne čudi što ih mnogi nazivaju vladarima svijeta, ali onima iz sjene.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!