Ostani doma
Novosti / Svijet

slučaj iz kine

Kako je to moguće? Zarazila petero rođaka koronavirusom, a nije imala nijedan simptom bolesti

Kako je to moguće? Zarazila petero rođaka koronavirusom, a nije imala nijedan simptom bolesti
AP Images

Istraživači su prijavili sporadične slučajeve širenja virusa preko osoba koje nisu pokazivale simptome

Dvadesetogodišnjakinja iz Wuhana, epicentra izbijanja zaraze, putovala je 675 kilometara sjeverno u Anyang gdje je zarazila pet rođaka, a da nikada sama nije pokazivala znakove infekcije, objavili su kineski znanstvenici u petak.

Studija objavljena u Journal of American Medical association, nudi dokaze o tome kako se širi koronavirus i sugerira zašto bi moglo biti teško zaustaviti širenje zaraze.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Znanstvenici su se pitali možete li biti zaraženu a ne bolesni? Odgovor je očigledno potvrdan", rekao je dr. Villiam Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti pri Vanderbilt University Medical Centre, koji nije uključen u studiju.

VEZANE VIJESTI:

Kina je prijavila 75.567 slučajeva virusa poznatog kao COVID-19 Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, uključujući 2239 smrti. Virus se proširio na 26 zemalja i teritorija izvan kopnene Kine.

Istraživači su prijavili sporadične slučajeve širenja virusa preko osoba koje nisu pokazivale simptome.

No ova studija je drugačija jer su okolnosti usporedive s laboratorijskim pokusom, rekao je Schaffner. "Imate tu pacijenticu iz Wuhana gdje je virus, putuje na mjesto gdje virusa nema. Ostaje bez simptoma i zarazi nekoliko članova rodbine te je skupina liječnika odmah iskoristila trenutak i testirala svakoga".

Prema izvješću dr. Meiyun Wang iz narodne bolnice sveučilišta Zhengzhou i kolega, žena je putovala iz Wuhana u Anyang 10. siječnja i posjetila nekoliko rođaka.

Kad su počinjali obolijevati, liječnici su izolirali ženu i testirali je na koronavirus. Prvotno je mlada žena bila negativna na koronavirus, no nakon toga testovi su joj bili pozitivni.

Svih pet rođaka dobilo je upalu pluća COVID-19,  a mlada žena do 11. veljače još uvijek nije pokazivala simptome, njezin CT pluća bio je normalan, nije imala temperaturu niti želučane i dišne simptome poput kašlja ili boli u grlu.

Ključno je pitanje, rekao je Schaffner, kako često se događa ta vrsta prijenosa i u kojem trenutku zaražena osoba za vrijeme razdoblja bez simptoma ima pozitivan test na virus.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!