Ostani doma
Novosti / Svijet

jeziva sličnost

Je li roman star 40 godina predvidio koronavirus? Žarište zaraze je Wuhan, a umru milijuni ljudi

Je li roman star 40 godina predvidio koronavirus? Žarište zaraze je Wuhan, a umru milijuni ljudi
Facebook

Pisac u trileru koji je objavljen 1981. godine, virus naziva Wuhan-400, što je jeziva slučajnost

Ozloglašeni koronavirus (Covid-19), kojim je zaraženo više od 75.600 osoba, odnio je do sada 2126 života.

Zanimljivo je da se u romanu The Eyes of Darkness američkog pisca Deana Koontza spominje slična bolest, a mnogi se pitaju je li riječ o slučajnosti ili jezivom proročanstvu, piše Mashable.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ljudi su na društvenim mrežama počeli objavljivati citate iz romana, tvrdeći da je Koontz predvidio epidemiju ovog virusa, a posebno je neobično da je i u romanu Wuhan žarište zaraze.

VEZANE VIJESTI:

Pisac u ovom trileru, koji je objavljen 1981. godine, virus naziva Wuhan-400. Međutim postoje velike razlike između stvarnog virusa koji se počeo širiti iz ovog grada i onog u romanu.

Prva razlika je ta što je u romanu Wuhan-400 razvijen kao biooružje izvan samog grada s ciljem istrebljenja ljudi. Zbog toga je stopa smrtnosti ovog virusa 100 posto, to jest, svi koji se zaraze umiru. Koronavirus, s druge strane, ima stopu smrtnosti od 0,2 posto. 

Osim toga, Wuhan-400 ima ekstremno kratko četverosatno razdoblje inkubacije, a kod koronavirusa inkubacija traje između dva i 14 dana.

Još jedna stvar koja se poklapa u stvarnosti i u knjizi je to što Institut za virologiju grada Wuhana zaista postoji i nalazi se nekoliko kilometara izvan samoga grada. To je i razumljivo jer je  Institut osnovan 1956., 25 godina prije nego što je roman objavljen.

Prema pisanju Taiwan Newsa, u ranijim verzijama romana virus je imao drukčiji naziv. Umjesto imena Wuhan-400, virus koji je razvila kineska vlada, nosio je naziv Gorki-400 i bio je kreacija ruskih znanstvenika.

Tek u kasnijim izdanjima ime virusa je promijenjeno, ali se ne zna kada točno. Veoma je vjerojatno da se to dogodilo devedesetih godina.

Iako je zanimljivo vidjeti fikciju iz knjige pretočenu u film ili seriju, romani koji "predviđaju budućnost" ne fasciniraju Chana Ho-Keija, pisca krimića iz Hong Konga. On smatra da se takva "proročanstva" mogu naći u mnogim djelima.

"Ako se zaista potrudite, možete vidjeti proročanstva u svemu. To me podsjeća na Teoriju beskonačnog majmuna", izjavio je ovaj pisac komentirajući slučaj Koontzova romana.

Teorija beskonačnog majmuna je teorija po kojoj se majmunu, koji nasumice kuca u tipkovnicu, može dogoditi da napiše nekakav tekst, ali je vjerojatnost za to veoma mala, piše Mashable.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!